Peta godišnjica smrti
0

Još se čeka na spomenik papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Papa Ivan Pavao II
Papa Ivan Pavao II
Danas, 2. aprila, obilježava se peta godišnjica smrti pape Ivana Pavla II. Na njegovom posljednjem ispraćaju vjernici su izvikivali "Santo subito!" (odmah svetac). Dva mjeseca nakon smrti pokrenut je kanonski proces za proglašenje blaženim koji je trajao četiri godine te je zaključeno da je Karol Wojtyla živio kršćanske kreposti na herojski način.

Dva puta je došao u apostolski pohod Bosni i Hercegovini, 12. i 13. aprila 1997. u Sarajevu i 22. juna 2003. u Banjoj Luci gdje je proglasio i prvog blaženika rođenog na prostorima BiH dr. Ivana Merza.

Na konferenciji za novinare, održanoj u petak u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, kardinal Vinko Puljić osvrnuo se na obljetnicu smrti pape Ivana Pavla II, kao i na planiranu izgradnju spomenika papi pred sarajevskom katedralom.

"Ovo je dan kada će mnogi vjernici uputiti svoje molitve posebno za Ivana Pavla II, a još više Ivanu Pavlu II jer su mnogi moleći njegov zagovor doživjeli uslišanje svojih potreba i molitvi. Mi ne možemo i ne smijemo zaboraviti tog velikog papu koji je imao toliko srca i bio je glasnik mira za BiH.

Na žalost, spomenik koji spremamo i organiziramo podići pred katedralom ne ide tako jednostavno. U BiH ništa ne ide jednostavno. Sve mora biti složeno pa i ovaj spomenik. Živo se nadam da će pobijediti dobra volja i potpora onih koji istinski smatraju vrijednim da podignemo taj spomenik pred katedralom", kazao je kardinal Puljić, javila je KTA.