Centralna izborna komisija
0

Još nije poznat rezultat ponovnog brojanja glasova

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Rezultat ponovnog prebrojavanja nevažećih glasačkih listića za izbor srpskog člana Predsjedništva BiH najvjerovatnije neće biti poznat ni danas, rečeno je Feni u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Ovo prebrojavanje, koje je CIKBiH naredio po službenoj dužnosti, počelo je jučer u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Partija demokratskog progresa (PDP) ranije je saopćila da ne prihvata rezultate izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH, koje je objavio CIK, te je uputila zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova za ovaj nivo vlasti.

Prema utvrđenim rezultatima općih izbora u BiH, kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović osvojio je 295.624 glasa, što je 48,92 posto od ukupnog broja, a kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladen Ivanić 285.927 ili 47,31 posto.

Također, evidentirano je čak 66.138 nevažećih glasačkih listića ili 10,94 posto.

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu danas će početi ponovno prebrojavanje glasačkih listića za kandidate Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i HSP-Dr. Ante Starčević-Pravaši 21 stoljeća na redovnom biračkom mjestu 127A035 (osnovna izborna jedinica Konjic) za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

CIK je po službenoj dužnosti naredio i ponovno brojanje glasačkih listića za kandidate HSPBiH na redovnom biračkom mjestu 017A014 Potočani 2 (osnovna izborna jedinica Odžak) za Skupštinu Posavskog kantona.

Također, počet će i brojanje glasačkih listića za Milana Švraku i Pericu Bundala, kandidate PDP-a u izbornoj jedinici 1 za Narodnu skupštinu RS-a, na svim biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Bosanska Gradiška/ Gradiška i Srbac.

Ova ponovna prebrojavanja glasačkih listića počinju u 12 sati.