BiH
10

Još nije kasno: Pokrenut blog o klimatskim pregovorima

Piše: T. Č.
Povodom 21. konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21) koja se održava u Parizu, aktivistička grupa Centra za životnu sredinu iz Banje Luke je pokrenula blog na kome se svakodnevno prenose najvažnije vijesti sa ovog skupa.

Razlog za pokretanje bloga je činjenica da se o ovoj problematici kod nas rijetko govori i samim tim vrlo malo zna, a izostala je i briga stručne javnosti za uticaje i prijetnje uzrokovane klimatskim promjenama.

"Ova problematika nije dovoljno zastupljena u medijima, a također je primjetno da ukoliko neko i govori o ovoj problematici, to su političari. Naša želja je da sve vijesti prikažemo iz drugog ugla, a drugi ugao predstavlja nauku, istorijat zagađenja i klimatsku pravdu i glasove malih zemalja, posebno globalnog juga", pojašnjava za Klix.ba Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu.

Napominje da je ovaj vid obavještavanja javnosti posebno značajan jer su prognoze da će pregovori u Parizu rezultirati jako neambicioznim dogovorom, koji neće biti ni približno dovoljan da zaustavi katastrofalne klimatske promjene.

Činjenicu da našoj zemlji ima jako malo stručnih tekstova o ovoj problematici, mnogi pravdaju time da smo mala zemlja i samim tim mali zagađivač, ali Kalaba smatra da je to potpuno pogrešan stav budući da su klimatske promjene tu, o čemu svjedoče i učestale poplave i suše, a i dio smo globalne zajednice, pa se ovaj problem tiče svih nas. Ističe da, iako je većina ljudi u BiH čula za izraz klimatske promjene i sve češće ga spominju kada komentarišu nagle prelaze godišnjih doba, poplave i suše, malo njih je svjesno koliko smo od njih ugroženi.

"BiH se po projekcijama uticaja klimatskih promjena nalazi među zemljama Evrope koje će biti najteže pogođene. Još nije kasno, ali moramo napraviti drastične promjene u strategijama svih sektora BiH, od energetike do proizvodnje hrane", pojašnjava Kalaba i dodaje da na ovom linku možete pratiti blog na kome je moguće pratiti događaje i vijesti sa konferencije o klimatskim promjenama u Parizu.