Stanje nije alarmantno
0

Još nema potrebe za proglašenjem vanrednog stanja u RS

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Republici Srpskoj još nema potrebe za proglašenjem vanrednog stanja zbog suše, učestalih požara na području Hercegovine i redukcija u snabdijevanju vodom, jer se nadležne službe uspješno bore sa ovim nepogodama, ocijenio je direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder.

On je naveo da se očekuje stabilizacija stanja, pa je rano govoriti o vanrednom stanju u Republici Srpskoj.

"Što se požara tiče, preduzete su sve mjere koje bi bile primijenjene i da se proglasi vanredno stanje. Na raspolaganju su sve snage, pomažu druge lokalne zajednice, u gašenju požara učestvuju i helikopteri Oružanih snaga BiH", rekao je Doder.

On je dodao da čak i u slučaju prekida snabdijevanja pitkom vodom samim proglašenjem vanrednog stanja stanovništo ne bi ništa dobilo, pišu "Nezavisne novine".

Predsjednik Udruženja "Vodovodi Repubike Srpske" Jovo Tadić rekao je da su redukcije u snabdijevanju vodom uvedene u vodovodima Šekovića, Prijedora i Pala, te da je riječ o vodovodima koji svake godine imaju probleme. On je istakao da stanje nije toliko alarmantno da bi trebalo proglasiti elementarnu nepogodu.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da treba donijeti pravilnik u kojem će jasno pisati da se radnik mora ukloniti sa otvorenog bilo da je riječ o ekstremnom minusu ili ekstremnom plusu, jer su, kako kaže, apeli stvar dobre volje.

"Ne treba biti veliki stručnjak ni puno pametan da zaključimo da je raditi fizičke poslove na otvorenom na 40 stepeni apsolutno nemoguće", rekla je Mišićeva i dodala da poslodavci moraju radnicima obezbijediti sigurno i zdravo radno mjesto, kako piše u zakonu.

Meteorolozi za vikend najavljuju zahlađenje sa kišom, tako da će sutra biti osjetno hladnije sa pljuskovima i grmljavinom. U ponedjeljak se očekuje slično vrijeme, sa temperaturama ispod prosjeka za ovo doba godine, a mjestimično će biti i obilnijih padavina.