MUP RS
0

Još nema konkretnih detalja o likvidaciji Milana Vukelića

FENA
Policija Republike Srpske primjenjuje i posebne istražne radnje u vezi sa slučajem likvidacije Milana Vukelića, ali u ovom momentu se ne može govoriti o konkretnim detaljima.

Ovo je danas izjavio direktor policije RS-a Uroš Pena govoreći o slučaju Milana Vukelića, koji je smrtno stradao 6. oktobra 2007. godine, kada je pod njegov automobil, u momentu kada se nalazilo nedaleko od sjedišta MUP-a RS-a u Banjoj Luci, podmetnuta ekplozivna naprava.

Pena je kazao da se istraga o počiniocu ili više njih nastavlja, ide u dobrom pravcu, ali i da se radi o najtežem obliku krivičnog djela jer tragovi koji ostaju nakon eksplozije su „minorni“.

Tvrdi da je do sada obavljeno više od 130 razgovora, urađeno 20 krimizvještaja prema određenim osobama, izvršeno 15 pretresa u kojima su pronađeni tragovi koji mogu dovesti do izvršioca, naručioca ili onoga ko je podmentuo eksplozivnu napravu. Također, izvršeno je šest poligrafskih ispitivanja, te brojna vještačenja, a u slučaj je uključen i američki FBI i čekaju se njihovi rezultati vještačenja tragova.

Pena je potvrdio i da su saslušane određene osobe iz Zavoda za izgradnju Banja Luka, gdje je radio Vukelić i imao određenih problema s pretpostavljenim.

Komentirajući slučaj „crne liste“ i ucjenjivanje pojedinaca u RS-u kako bi bili skinuti s, navodnih, spiskova međunarodne zajednice u BiH, Pena je rekao da istraga još traje, da se svjedoci i danas javljaju.

Potvrdio je i da je Tužilaštvo BiH zatražilo od MUP-a RS-a da izvrši određene mjere i radnje da bi se dokumentiralo ovo krivično djelo.

Kada je u pitanju istraga policije povodom prijetnji predsjedniku Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u Branku Todoroviću, Pena je kazao da je policija uzela izjavu od Todorovića, da su razjašnjenje činjenice oko načina kako je prijeteća poruka dostavljena i sama njena ozbiljnost.

„Policija vrši pojačano obezbjeđenje, a nastoji i da identifikuje osobu koja je postala tu poruku“, dodao je direktor policije RS-a, ponovo ne iznoseći druge detalje.