Provođenje odluke Sejdić-Finci
0

Još nema datuma sastanka lidera "četvorke"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Termin novog sastanka lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH (SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) o provođenju odluke "Sejdić-Finci" i stanju u FBiH još nije zakazan, ali se očekuje da bi on trebalo da bude održan do kraja sedmice, izjavio je Srni portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar.

On je istakao da dva HDZ-a neće na tom sastanku istupiti sa novim prijedlogom izbora članova Predsjedništva BiH na području FBiH, koji je neprihvatljiv za SDP, jer dva HDZ-a smatraju da je taj prijedlog dobar.

"Nismo taj prijedlog raspravili do kraja. Želimo da vidimo šta u tom modelu ne odgovara i da o tome razgovaramo", rekao je Vegar.

Kad je riječ o trenutnoj političkoj situaciji u FBiH, Vegar je istakao da HDZ 1990 podržava stav predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je najavio da će, ukoliko do kraja sedmice ne bude deblokirana rekonstrukcija Federalne vlade, HDZ BiH definitivno otići u opoziciju.

Vegar je istakao da moraju biti otklonjene blokade i formirana Federalna vlada koja odgovara parlamentarnoj većini.

"Ako se to ne može postići u neko razumno vrijeme onda nema potrebe više na tome raditi", zaključio je Vegar. On je saglasan sa mišljenjem da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko odgovoran za razrješenje trenutne situacije u FBiH.

I poslanik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović nije upoznat s informacijom da bi sutra mogao biti održan sastanak lidera stranaka koji čine parlamentarnu većinu u FBiH.

Magazinović je izjavio Srni da je četvorka načelno dogovorila naredni sastanak koji bi, vjerovatno, mogao i biti održan uskoro.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je u subotu da nije prihvatljiv HDZ-ov prijedlog modela izbora članova Predsjedništva BiH na prostoru FBiH koji je dostavljen SDP-u BiH.

"Varijantu koju smo od njih dobili naši eksperti su pregledali i konstatovali da to nije na tragu onoga što smo imali u razgovorima sa Evropskom komisijom i da bi dobro bilo da probaju ponovo. To znači da bi se trebalo malo više vratiti onome što je izvorni prijedlog Evropske komisije", rekao je Lagumdžija novinarima.

On je istakao da još postoje razne varijante koji je to broj izbornih jedinica i elektora, te dodao da ne zna za novi sastanak "četvorke" u srijedu, 20. marta.