Korićanske stijene
0

Još jedno priznanje krivice

Sarajevo-x.com
Gordan Đurić, trećeoptuženi na suđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, postigao je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Dogovorena kazna zatvora kreće se u rasponu od pet do osam godina, a konačnu visinu utvrdit će Sudsko vijeće kada bude razmatralo sporazum, u ponedjeljak 6. juli. Dan kasnije Đurić će dati iskaz pred sudom.

Đurić je sporazumno priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti počinjen na lokalitetu Korićanske stjene, 21. augusta 1992. godine.

Ovo je drugi sporazum o priznanju krivice na ovom suđenju. Prethodno je sporazum postigao Damir Ivanković koji 30.juna svjedoči protiv ostale sedmorice optuženih. Obavijest o drugom priznanju došla je dok je Ivanković, veoma detaljno, svjedočio u sudnici o onom što se desilo tog dana i ulozi suoptuženih.

Prema sporazumu koji je potpisao Ivanković, kazna se kreće u rasponu od osam do 15 godina zatvora. Sud BiH će sporazum razmatrati nakon što optuženi završi sa svjedočenjem, na koje je pristao u sporazumu.

Osim Ivankovića i Đurića, za zločin nad Korićanskim stijenama Tužilaštvo BiH tereti Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije. Optuženi smatra Tužilaštvo BiH su 21. augusta 1992. godine učestvovali u strijeljanju 200 civila iz Prijedora na području Korićanskih stjena.

"Predloženi raspon kazne za Đurića, utvrđen je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju zločina na Korićanskim stjenama. Utvrđeno je da optuženi nije sudjelovao u streljanju i egzekuciji žrtava, već da je u vrijeme izvršenja zločina vršio osiguranje lokaliteta na kojem je zločin počinjen", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema izjavi zaštićenog svjedoka datoj na glavnom pretresu 19. maja ove godine, "Đurić je stajao iza stjene u vrijeme kada se čula pucnjava". Svjedok KS1 kaže "da je bio preplašen".

Državno tužilaštvo, tvrdi da je prije sklapanja sporazuma "informiralo oštećene sa područja Prijedora" koji su im rekli da daju podršku sporazumu kako bi se otkrila istina o zločinu na Korićanskim stijenama, te kaznili počinioci.

Gordan Đurić zvani "Buzda" i "Buzdovan", sporazumom se obavezao da će dati svoju izjavu kojom će izraziti pokajanje pred žrtvama za njihovo sudjelovanje u izvršenju krivičnog djela koje priznaje.

Optuženi, kako stoji u saopštenju Tužilaštva BiH, obavezao se da će ovlaštenim službenicima Tužilaštva BiH i drugim agencijama za sprovođenje zakona prenjeti svoja saznanja o zločinu, te pružiti eventualne materijalne dokaze ili informacije o tome gdje bi se ti dokazi mogli nalaziti, javlja BIRN-Justice Report.