BiH
0

Još jedna pauza zbog rasprave o Đukiću u Predstavničkom domu PS BiH

FENA
Novak Đukić
Novak Đukić
Nakon pauze u zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici su raspravljali o tome da li će kao nova tačka dnevnog reda biti uvršteno razmatranje pravnog statusa generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, ali i nakon rasprave data je nova pauza.

Uvrštavanje ove tačke dnevnog reda na početku sjednice zatražio je poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić podsjećajući da je Ustavni sud BiH 23. januara usvojio apelaciju Đukića shodno presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima "Damjanović i Maktouf".

Damjanovića i Maktoufa Sud BiH osudio je zbog ratnih zločina protiv stanovništva, a Evropski sud je ustvrdio da je tom presudom došlo do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer je trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše SFRJ.

Poslanici iz Republike Srpske smatraju da je to najmanje što se može uraditi, a zatražili su i zvaničan papir po kojem je Đukić još u zatvoru koji poslanicima treba dati ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDPBiH) Saša Magazinović nakon rasprave o ovom zahtjevu kazao je da je najbolje da se danas blokira i rad Predstavničkog doma zbog čega bi odmah trebalo prekinuti i ovu sjednicu.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je kazao da ova stranka podržava ovakvu inicijativu, ali je predložio da se ova tačka proširi i informacijom iz Republike Hrvatske vezanom za bivšeg načelnika Generalštaba nekadašnje Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića. Poslanici traže i zvaničnu potvrdu o potjernici za Milovanovićem.

"Imamo informacije da je prošlo mjesec dana od te potjernice, a da niko nije o njoj bio obaviješten i da ističe rok za izjašnjavanje BiH o tom pitanju. To je slično kao što je slučaj s Naserom Orićem, ali kad je ta potjernica raspisana iz Republike Srbije to je dospjelo u javnost", istaknuo je Bosić.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Predstavničkom domu PSBiH Mato Franjičević kaže da nikome ne treba biti sporno da se ova tačka uvrsti u dnevni red.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić smatra da je ova rasprava argument nesposobnosti parlamentarne većine da funkcionira te je predložio da se odgovor na ova pitanja zatraže putem poslaničkih pitanja jer smatra da bi se, ukoliko bude tačka dnevnog reda, išlo u drugom pravcu i neće se potići cilj.

Bosić je odgovorio Belkiću da se radi o važnim slučajevima koji utiču na političku situaciju u BiH te nije dovoljno ovo pitanje rješavati u okviru poslaničkih pitanja, jer je danas posljednji dan da BiH odgovori na potjernicu Interpola iz Zagreba za Milovanovićem.

Tokom rasprave pokrenuto je i pitanje da li uopće postoji parlament BiH, s obzirom na to da je i današnja sjednica Doma naroda ponovo prekinuta zbog nepostojanja kvoruma za održavanje i izostanka troje delegata iz Kluba Bošnjaka zbog zdravstvenih razloga.

Poslanici Predstavničkog doma su upitali ima li smisla da u ovakvoj situaciji zasjeda i ovaj dom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković (SNSD) predložio je da u pauzi bude održana i sjednica proširenog Kolegija na kojoj bi trebao biti i ministar Čolak da bi se razriješila ova situacija.