BiH
4

Još jedna pauza na sjednici Predstavničkog doma, ovog puta tražena iz HDZ-a

FENA
Druga pauza proglašena je na današnoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ovog puta iz poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, što su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) ocijenili kao pokušaj opstrukcije glasanja o zakonima što su na dnevnom redu.

HDZ je, tražeći pauzu, istaknuo da želi da se u njenom toku Federalna vlada izjasni o amandmanima podnesenim na tekst zakona koji je u vrhu dnevnog reda, o uspostavi fonda za pomoć područjima u FBiH, postradalim u katastrofalnim majskim poplavama. HDZ tvrdi da je predloženi zakon manjkav u pogledu predviđenih mehanizama za upravljanje fondom, odnosno da je Vlada predvidjela isuviše velike vlastite ovlasti u tom pogledu.

Iz poslaničkih klupa SDP-a je, pak, rečeno da je predviđen jači parlamentarni nadzor nad djelovanjem fonda, kao što je i traženo protekle sedmice, kada je Predstavnički dom prvi put razmatrao ovakav zakon. Iz SDP-a je predsjedavajućem Kluba HDZ-a BiH Marinku Čavari rečeno da po isteku tražene pauze ne drži više Parlament kao taoca u ovoj situaciji, odnosno da HDZ ne opstruira glasanje o zakonu.

Iz SDA, koja također smatra da je na sceni opstrukcija, napominju da sjednici već prisustvuje ovlašćeni Vladin ministar, koji se i bez zasjedanja cjelokupne Vlade može odredit prema uloženim amandmanima.

Iz HDZ-a su, pak, odbacili i riječ "opstrukcija" te insistirali na pauzi.

Predsjedavajućem Doma Safetu Softiću (SDA), prema Poslovniku, nije ništa drugo preostalo pa je pauzu proglasio a prethodno naglasio da je jednom prilikom u Skupštini Srbije, Srpska radikalna stranka opstruirala neki akt time što je uložila ogroman broj amandmana jer glasanje o tolikom broju traje veoma dugo i može "razvući" sjednicu, odnosno njen ishod.

Prvu pauzu je nedugo po početku današnje sjednice Predstavničkog doma tražio Savez za bolju budućnost BiH, uz obrazloženje da u njenom toku očekuje dolazak više Vladinih članova. Naglasio je da je Vlada dužna prisustvovati kad se u Parlamentu raspravlja o zakonima i aktima što se odnose na saniranje posljedica katastrofalnih majskih poplava i uz to ih je predložila upravo ona.

SBB inače također ima zamjerke na predloženi zakon o fondu solidarnosti, tvrdeći da njime nisu osigurani potpuno transparetni mehanizmi za uvid u trošenje novca. I ta stranka je uložila amandmane.

Federalna vlada je predložila više zakona i drugih akata po hitnom postupku čija je suština ublažavanje posljedica poplava, velike majske prirodne nesreće, a Kolegij Predstavničkog doma jutros je odlučio o održavanju ove vanredne sjednice Doma.