Bosanska Krupa
0

Još jedna osoba preminula od virusa nove gripe

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Prvi smrtni slučaj od novog virusa gripe tipa A H1 N1 na području Unsko-sanskog kantona jučer je u poslijepodnevnim satima zabilježen u Bosanskoj Krupi.

Riječ je o prvom slučaju svinjske gripe u Bosanskoj Krupi koji je završio smrtnim ishodom Naime Jasne Džafić (1953.).

Ta je pacijentica u jutarnjim satima 26. novembra došla u Dom zdravlja Bosanska Krupa sa simptomima gripa. Nakon detaljnih pregleda ljekar Muhidin Šertović pacijenticu je, sumnjajući da je zaražena novim tipom gripe, uputio na zarazni odjel kantonalne bolnice.

Na tom je odjelu pacijenticu primio doktor Hilmija Suljić koji je nakon brzog testa konstatirao da je zaražena virusom gripe tipa A H1 N1. Također je utvrdio da pacijentica ne boluje od težeg oblika te gripe te ju je uz propisanu vitaminsku terapiju i infuziju otpustio na kućno liječenje.

Pacijentica je, nakon što joj se zdravlje iz sata u sat pogoršavalo, u poslijepodnevnim satima ponovo dovezena u Dom zdravlja Bosanska Krupa gdje ju je primio dežurni liječnik Zlatan Terzić.

S obzirom na to da se pacijentica osjećala jako loše, ponovo je upućena na zarazni odjel Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, ali je na putu do bolnice podlegla.

Nakon obdukcije bit će poznat i zvaničan uzrok smrti pacijentice.