Banjaluka
0

Još jedna osoba oboljela od svinjske gripe u BiH

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kod pacijenta koji je hospitalizovan na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci potvrđen je virus tipa H1N1, i ovo je drugi registrovani oboljeli od nove gripe u Republici Srpskoj (RS), saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prisustvo virusa nove gripe potvrđeno je analizom obavljenom na Institut za virusologiju "Torlak" u Beogradu, a na osnovu informacija iz Klinike za infektivne bolesti, kod pacijenta je riječ o srednje teškoj kliničkoj formi gripa, bez komplikacija i da mu je određena odgovarajuća terapija.

Pacijent je lice srednje životne dobi, koje je u RS došlo 16. jula iz zemlje u kojoj su već potvrđeni slučajevi nove gripe. 

Kod  ovog pacijenata, koji je juče hospitalizovan  Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra u Banjaluci, brzi  test je   bio pozitivan, nakon čega je  uzorak upućen na analizu u Institut  "Torlak" .   

"Malaksalost, kašalj, mučninu i bolove  u kostima, pacijent je imao u subotu, a nakon pojave povišene temperature juče se   javio ljekaru  u mjestu u kome je boravio. Potom    je sanitetskim vozilom upućen na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra   u Banjaluci", navodi se   u saopštenju   Ministarstva. 

Pacijent je bio u kontaktu sa deset   lica,  koja su  pod zdravstvenim  nadzorom,  a čije   zdravstveno stanje je za sada  zadovoljavajuće. 

Nadzor  lica koja su bila u kontkatu sa oboljelim  trajaće  narednih sedam dana.
Prvi slučaj nove gripe registrovan je u RS 29. jula. Bolest je tada potvrđena kod  jedne 24-godišnje devojke.