BiH
0

Još jedna neizvjesna noć: Šire se požari u okolini Jablanice

Piše: A. U.
Foto: Jablanica.ba
Foto: Jablanica.ba
Mještane i vatrogasce u okolini Jablanice očekuje još jedna neizvjesna noć, budući da se požar koji ovdje bukti danima nastavio širiti.

"Požari nisu stali, situacija je puna promjena, a rezultanta je da se vatra nastavila širiti ka visovima Plase i Prenja. Ni kanaderi nisu uspjeli puno pomoći", rekao je za Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.

Od ranih jutarnjih sati mještani Donje Jablanice gasili su vatru zajedno sa vatrogascima, potpomognuti helikopterom Oružanih snaga BiH. Uspjeli su da zaustave napredovanje vatrene stihije prema naselju, a helikopter OS BiH u ovom području je djelovao od 9:30 do 11:30 sati, a potom i od 18 do 20 sati. Gašenje je bilo tek djelimično uspješno.

Donja Jablanica danas u 15:30 sati (Foto: Naid Keskin)
Donja Jablanica danas u 15:30 sati (Foto: Naid Keskin)

Poslijepodne je došlo do širenja požara na svim aktivnim požarištima. U rejonu Donja Jablanica požarna linija krenula je prema vrhovima brda odakle se može proširiti prema Plasi i Čvrsnici. Vatrogasci su uz pomoć lokalnog stanovništva gasili zaostale "džepove" u donjoj liniji požarišta, najisturenijoj prema selu i magistralnom putu M17.

Požar se nastavio širiti i u rejonu Draganske planine u pravcu Prenja. Zbog gustog dima ovdje je vidljivost jako ograničena, a vatra prijeti da ugrozi sigurnost dvije planinarske kolibe koje se nalaze na ovom lokalitetu.

Iz CZ Jablanica ističu da im je neophodna veća pomoć i podrška. Podsjetimo, danas je deseti dan kako bukte ovi požari, a na kanadere iz Hrvatske, koji su obavili 30 sati odobrenog rada, više se ne može računati.