SPONA
0

'Još jedan udar na RS, ali nećemo braniti one koji su se ogriješili o zakon'

FENA
Predstavnici Srpskog pokreta nevladinih organizacija u RS-u (SPONA) ocijenili su danas da je izvješaj o krivičnom djelu protiv premijera RS-a Milorada Dodika, nekih ministara i drugih osoba iz RS-a, "još jedan udar na RS i njene institucije", te da ne brane Dodika, već entitetske institucije koje su, kako tvrde, meta napada "nekih pojedinaca iz FBiH i međunarodne zajednice".

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS-a, koja je jedna od nevladinih organizacija, koje čine SPONA-u, kazao je danas na vanrednoj pres-konferenciji da nema namjeru da bude bilo čiji advokat, pa ni Dodikov, ali da je na sceni "planirani haos" i da je vrijeme da se predstavnici RS-a "nakon svega ovoga odrede o daljnjem djelovanju".

Upitan kako komentariše navode opozicije u RS-u koja već više od dvije godine ukazuje na nepravilnosti u izgradnji zgrade Vlade RS-a, ali i autoputa Banja Luka-Gradiška, Ćurguz je rekao da "im ne pada na pamet da stanu u podršku nezakonitim radnjama".

On vjeruje da će "one koji su skloni da se bave kriminalnim radnjama, sasvim sigurno stići kazna".

  • Moguće je da ima nepravilnosti i u ovoj priči koja je sada aktuelna. U to ne ulazimo. Ono što je nama simptomatično jeste da se izvještaj protiv Dodika rješava u vrlo nepovoljnom trenutku, ciljano od pojedinaca, mimo ustaljene prakse i procedure i to nam govori da je u funkciji stvaranja haosa na ovim prostorima, rekao je Ćurguz.

Predstavnici SPONA-e su također predložili da, ukoliko se, nastavi pritisak na RS da se svi srpski predstavnici iz zajedničkih organa BiH povuku.

  • Tražimo da se preispita nužnost učešća srpske strane u pregovorima u ustavnim promjenama. Ukoliko je nužna izmjena Ustava BiH, onda se mora ugraditi odredba pravo naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja, jer je samo ta odredba garancija srpskom narodu da može opstati u ovakvoj BiH, rekao je predsjednik SPONA-e Branislav Dukić.

Zahtijevaju, također, i hitan sastanak svih srpskih stranaka u RS-u i zauzimanje zajedničkog stava vezano za nastavak ustavnih pregovora.

Potpredsjednik Saveza logoraša RS-a Boro Medić je na pres-konferenciji rekao i niz optužbi na račun pomoćnika direktora SIPA-e Dragana Lukača.

  • Izvještaj protiv Dodika je podnio Dragan Lukač ‘poznati srbomrzac', rekao je, između ostalog, Medić.

Predsjednik SPONA-e Branislav Dukić je nekoliko puta na pres-konferenciji ponavljao i riječi "mi to više ne možemo da trpimo. Dosta je".

Po njemu, razlog svega što se dešava u vezi s prijavom protiv Dodika je to "što je RS finansijski moćnija od FBiH i što ima lidere koje narod poštuje i voli".