BiH
0

Još jedan udar na bh. građane - porez na plaće

Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je prihvatio Prijedlog zakona o porezu na dohodak u FBiH. Stoga bi plaće od januara 2009. godine trebale biti jednoobrazno oporezivane po stopi od 10%, bez obzira na to da li plaća iznosi 600 ili 2.000 KM. Ovakva odluka će još jedanput uzdrmati pa možda i dovesti u pitanje egzistenciju građana u BiH.

U prihvaćenom zakonu stoji i da neoporezivi dio svake plaće treba da iznosi 300 KM. To je tzv. osnovni lični odbitak predviđen za svakog obveznika.

Ovaj odbitak, odnosno neoporezivi dio plaće može biti i veći ako uposlenik izdržava jedno ili više djece, nezaposlenog bračnog druga, invalida ili bilo kojeg drugog člana koji ne privređuje domaćinstvu.

Poslanici Predstavničkog doma odobrili su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u Federaciji. Ovim tekstom dosadašnja zbirna stopa doprinosa umanjuje se sa 32 na 31 posto. Stope doprinosa iz ličnih primanja i drugih prihoda osiguranika su: 17 posto za penzijsko-invalidsko osiguranje, 12,5 posto za osnovno zdravstveno, te 1,5 posto za osiguranje od nezaposlenosti.

Ukoliko ova zakonska rješenja usvoji i Dom naroda, ona bi se trebala početi primjenjivati već od 1. januara 2009. godine.

Iako je porez na plaće ustaljena procedura u evropskim državama, u situaciji kakva je bosanskohercegovačka on može dovesti do ozbiljnih egzistencijalnih problema bh. građanstva. Poteškoće pronalaska zaposlenja, nekorektan odnos poslodavca, rad na crno, niske plaće, a sve veći životni troškovi, nemogućnost osnivanja vlastite porodice za mlade zbog nepostojanja poslovne sigurnosti i stalni pritisci društva samo su neki od problema sa kojima se građani bore.

Poskupljenja struje, hljeba i drugih osnovnih životnih namirnica trenutna su briga većine građana u BiH koji "životare“ od prvog do prvog, ukoliko im je plaća redovna, i čekaju neke bolje dane.