BiH
0

Još jedan sastanak stranačkih lidera

Sarajevo-x.com
Novi sastanak predstavnika šest političkih stranaka i visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka zakazan je za danas u okolini Banja Luke na inicijativu lidera SNSD-a i premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Na današnjem "druženju“ bit će govora o dinamici formiranja Vijeća ministara BiH te reformama policije i Ustava.

Na skup u Banja Luci pozvan je i ponovni kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, trenutni predsjedavajući istog Vijeća, ali u ostavci.

Milorad Dodik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naveo da će se na sastanku razgovarati o dinamici formiranja Vijeća ministara te reformama policije i Ustava, odnosno onoga što je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

"SNSD ostaje i dalje čvrsto ubijeđen da je ostavka Nikole Špirića bila opravdana i da smo odlučni da u sličnim situacijama neprincipijelnog ponašanja bilo koga u BiH slično se i ponašamo", rekao je Dodik.

Ponovio je da je reforma policije koja će se odnositi samo na državni nivo dovoljan uvjet da BiH potpiše Sporazum s EU, a to bi bio i moment kada bi trebalo da prestanu "bonska ovlaštenja" visokog predstavnika.

Dodik ne očekuje da će biti problema o dogovoru o pitanjima koje treba riješiti u vezi s pitanjem reforme policije kada je u pitanju državni nivo.

Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH je usvojio načela HDZ BiH koja će predsjednik stranke Dragan Čović danas predočiti sudionicima sastanka u Banjoj Luci.

"Kako su promjene Ustava BiH jedina tačka dnevnog reda sastanka u Banja Luci, vjerujem kako ćemo nastaviti s radom tamo gdje smo stali kada smo se prvi put okupili u Mostaru, a nakon toga u Sarajevu. Vjerujem kako će danas usvojeni zaključci, koje ću sutra predočiti sudionicima sastanka u Banjoj Luci, dobiti potporu većine sugovornika. HDZ BiH zalaže se za federalizaciju zemlje, a BiH bi trebala biti sačinjena od četiri federalne jedinice", kazao je Dragan Čović te istaknuo da je vrlo bitno da novi Ustav BiH bude usvojen do 30. juna iduće godine.