BiH
34

Još jedan sastanak lidera bez konkretnih rezultata: Opet dogovoreno da vlast profunkcioniše

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Lideri vladajućih stranaka u Federaciji BiH kazali su nakon današnjeg sastanka da politički predstavnici na nivou FBiH moraju staviti na dnevni red Vlade FBiH i Parlamenta FBiH sve ono što je nužno od reformi.

"Vjerujem da ćemo to moći uraditi do kraja godine počevši od budžeta, paketa reformskih aktivnosti kojih ima blizu 35 pa do onih rješenja poput zakona o šumama, braniteljima i igrama na sreću", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Uz to su razgovarali o stvarima koje opterećuju koaliciju te je dogovoreno da se pokrene investicijski zamah i da se sklone barijere kako bi se u našu zemlju pozvali investitori.

"Ja ne vidim nijedan razlog zašto ne bi u pet ili šest mjeseci, kada je riječ o infrastrukturi, FBiH bila jedno veliko gradilište", kazao je on.

Čović je kazao da mu ne bi smetalo i kada bi imao svaki dan sastanak sa Radončićem i Izetbegovićem ako bi to doprinijelo razvoju planova koje se vežu za evroatlanski put BiH.

On je istakao da se već sedam ili osam mjeseci razgovara o autocestama jer je njegovo uvjerenje bilo da se vještački blokira izgradnja prometnica i prometne strukture kroz Hercegovinu nevezano kuda ona prolazi.

"Kada bi gledali nacionalni bilo bi nam mnogo dinamičnije da ide kroz bošnjački dio kada je u pitaju koridor 5C i kada su u pitanju zaobilaznice. Nedopustivo je da nam za izbor izvođača treba toliko vremena. Mi to doživljavamo kao dio dojučerašnje igre onih koji su upravljali procesom izgradnje", rekao je Čović.

Rekao je da koalicija ima jasan i usaglašen stav koji se treba prenijeti saradnicima da bi se mogle očekivati sjednice organa vlasti u FBiH i da je potrebno jačati povjerenje unutar koalicije.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da sastanci sa Čovićem i Izetbegovićem nisu teški, dramatični i neproduktivni s obzirom na to da stvari u FBiH idu svojim tokom.

Novinarima se obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je kazao kako na današnjem sastanku nije bilo govora o Stocu, ali da SDA smatra kako je CIK uzeo sebi za pravo da radi ono što treba da rade sud i glasači, odnosno da je uzeo sebi za pravo da bira načelnika.

Izetbegović je na pitanje o problemima unutar stranke kazao da se takve stvari dešavaju i da će se to rješavati. Što se tiče koalicije s SBB-om, on je istakao da mu se ne sviđa termin "koalicija iz nužde" i da generalno odnosi SDA i SBB-a nisu loši.

On je rekao da su svi oni zajedno zato što ne vide alternativu i da dvije stranke nisu imale nijedan nesporazum. Koaliciju s SDA je prokomentarisao i Radončić koji je kazao da su koalicije svugdje "brak iz nužde" i da očekuje da će ova koalicija dati rezultat.