Tužilaštvo BiH
0

Još dva mjeseca pritvora za Veselina Vlahovića

FENA
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tražilo je od državnog suda da za još dva mjeseca produži pritvor Veselinu Vlahoviću Batku osumnjičenom za ratne zločine počinjene nad civilima u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca.

Behaija Krnjić, državni tužilac, obrazložio je kako postoje objektivni razlozi za produženje pritvora osumnjičenom Vlahoviću, kao što su opasnost od bjekstva, mogućnost utjecanja na svjedoke i saučesnike te „stvarna prijetnja od narušavanja javnog reda i mira“ ako bude pušten na slobodu.

"Svjedoci su i dan danas pod veoma teškim traumama. Više od 90 posto je zatražilo mjere zaštite, i to iz jednog jedinog razloga - i dalje je prisutan strah za život. Većina tih žrtava se vratila na prijeratna mjesta prebivališta, gdje je Vlahović bio tokom rata. Puštanjem na slobodu mogao bi ih pronaći i utjecati na njih", kazao je tužilac Krnjić obrazlažući razloge za produženje pritvora.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči Veselina Vlahovića Batka za učestvovanje u zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim civilima 1992. godine. Vlahović je osumnjičen da je počinio ubistva hladnim i vatrenim oružjem, zlostavljanja, pljačkanja, silovanja, kao i prisilna odvođenja mnogih civila iz njihovih stanova u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca kojima se od tada gubi svaki trag.

Vlahović je 26. augusta izručen pravosuđu BiH iz Španije, gdje je uhapšen u martu ove godine zbog počinjenja više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH je tražilo da se osumnjičenom produži pritvor i zbog toga što nije državljanin BiH, te nema prebivalište niti boravište u ovoj državi.

Radivoje Lazarević, branilac osumnjičenog Vlahovića, objasnio je da je prvu komunikaciju s klijentom imao "prije 15 minuta" te da još nije pogledao sve materijale koji su stigli od tužilaštva, dodajući da je odluka o produženju pritvora ipak na Sudu BiH.

Sudu se obratio i osumnjičeni Vlahović rekavši da nije upoznat o kakvim se krivičnim dijelima ovdje radi, ali da se ne protivi da i dalje ostane u pritvoru.

"Ja se ne protivim mjerama pritvora, to je vaše zakonsko pravo. Mogu samo da kažem da su izjave svjedoka redigovane i da u njima ima dosta neistine. Mada, shvatio sam da su me mediji ovdje već osudili, još samo presudu da mi donesu", kazao je Vlahović, prenio je BIRN.

Odluku o produženju pritvora Sud BiH će donijeti naknadno.