Pripreme za kolektivnu dženazu
0

Još 70 tijela iz Zvornika čeka na DNK analizu

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak 1. juna 2009. godine u Gornjoj Kalesiji bit će obavljen ukop i klanjana dženaza za tijela 43 identificirana Bošnjaka, civilne žrtve rata sa područja Opštine Zvornik, stradale tokom rata 1992-1995.

"Dan prije u nedjelju 31. maja, bit će organiziran memorijalni turnir u malom nogometu u džematu Klisa sa početkom u 10 sati. Iza ikindija namaza u sali Medžlisa Islamske zajednice Zvornik bit će upriličena komemoracija, dok će u ponedjeljak u 9 sati tijela žrtava će ispred Komemorativnog centra u Tuzla biti ispraćena prema Gornjoj Kalesiji gdje će biti i ukopana", rekao je na danas održanoj press konferenciji predsjednik Organizacionog odbora dženaze, tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović.

O procesu identifikacije ekshumiranih tijela i žrtvama koje će biti ukopane na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji govorio je predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik Ahmet Grahić.

"Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji već su ukopana 574 tijela. Pored ova 43 tijela žrtava koja će biti ukopana u ponedjeljak, u Komemorativnom centru Tuzla imamo još oko 70 tijela koja se vode pod oznakom B, znači kompletna tijela ekshumirana sa Crnog Vrha, uzorci su obrađeni, ali nema podudaranja sa DNK članova porodica", naglasio je Grahić, pozivajući porodice koje nisu dale krv za DNK analizu, da to urade, kako bi i ove osobe mogle biti identifikovane. Garhić je naglasio da je riječ o jedanaestoj kolektivnoj dženazi na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, a pored ova 43 tijela koja će biti ukopana u ponedjeljak, identificirano je još sedam tijela, koja su u skladu sa željama porodica ukopana po seoskim mezarjima.

Grahić je istako i da je na području Opštine Zvornik tokom 1992. nestalo 1.573 osobe, a prema podacima kojima raspolaže njihovo Udruženje oko 380 ljudi sa zvorničke opštine stradalo je i u Srebrenici.