BiH
0

Još 15 dobara u BiH proglašeno nacionalnim spomenicima

NINA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, na svojoj sjednici održanoj 15. marta, proglasila je još 15 dobara nacionalnim spomenicima.

Među njima su Stari grad Vratnik u Sarajevu, Stari grad Cazin, Stari grad Dobor u Modriči i ambijentalna cjelina Hadži Sinanova tekija sa Sarač Alijinom džamijom i mezarjem u Sarajevu.

Za nacionalne spomenike proglašeni su još i franjevački samostan Gorica u Livnu, Magribija i Bijela džamija u Sarajevu, sahat kula u Travniku i džamija s grobljem i turbetom u Tuzli te Despića kuća u Sarajevu.

Komisija je odbacilla prijedloge Centra za islamsku arhitekturu da se 17 novoizgrađenih džamija proglasi nacionalnim spomenicima, jer, kako je objasnila predsjedavajuća tog povjerenstva Amra Hadžimuhamedović, spomenuti objekti za to ne ispunjavaju uvjete.

Komisija je džamiju u Vitini, općina Ljubuški, proglasila 35. ugroženim nacionalnim spomenikom, a Jevrejsko groblje u Sarajevu kandidirano je u Fond za jevrejsko naslijeđe u New Yorku, radi financijske pomoći u njegovoj zaštiti.

«Dobra vijest je da je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojilo 58.000 KM za urgentne mjere zaštite manastira Vozuća, općina Zavidovići, koji je tokom proteklog rata pretrpio velika oštećenja», kazala je Ljiljana Ševo, članica Povjerenstva, dodavši da se za restauraciju manastira očekuje i pomoć Ambasade SAD-a u BiH.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ponudila je Ambasadi SAD-a, koje ima fond za zaštitu nacionalnih spomenika, pet projekata s liste ugroženih spomenika. To su postavljanje rasvjete u knjižnici samostana u Fojnici, za restauraciju i konzervaciju ikona u pravoslavnoj crkvi u Livnu, čišćenje fragmenata na lokalitetu džamije Mehmed-paše Kukavice u Foči, restauraciju fragmenata Aladža džamije u Foči i čišćenje i postavljanje rasvjete mosta u Plandištu.