BiH
40

Još 15 dobara proglašeno nacionalnim spomenicima BiH

FENA
Amra Hadžimuhamedović
Amra Hadžimuhamedović
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je novih 15 dobara nacionalnim spomenicima BiH, dok je donesena i jedna negativna odluka na danas završenoj sjednici ovog tijela.

Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je Komisija također podržala postavljanje skulpture papi Ivanu Pavlu II na prostor predložen idejnim rješenjem - trg ispred Katedrale koja je nacionalni spomenik BiH, uz zaključak da se pritom na spomeniku ne smiju vršiti intervencije na arhitekturi objekta Katedrale.

Komisija će dati smjernice za dopunu projektnog rješenja koje uključuje izradu visokog postamenta, zbog čega će u narednom periodu održati sastanak s predstavnicima HKD "Napredak" koji je i inicijator projekta podizanja spomenika.

Razmatrajući arheološki lokalitet - višeslojno prapovijesno naselje na Visu, općina Derventa, donesen je zaključak da se od nadležnih institucija zatraži čišćenje tog lokaliteta od mina da bi moglo početi istraživanje i zaštita tog lokaliteta proglašenog nacionalnim spomenikom.

Hadžimuhamedović je podsjetila i na presedan u radu Komisije kada je dopušteno izmještanje nekropole stećaka Mramorje s 39 stećaka u Donjim Čevljanovićima u općini Ilijaš na novu lokaciju - zaštićeno područje Bijambara radi zaštite i sprječavanja od daljeg propadanja.

Elaborat o izmještanju stećaka uradio je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a, dok je nadzor nad provođenjem radova vršio Zavod za zaštitu spomenika FBiH.

"Stećci su premješteni i na taj način zaštićeni, postali su dostupni svim posjetiteljima prirodne zaštićene zone Bijambare. Lokacija stećaka u Donjim Čevljanovićima nije bila izvorna, jer su 1968. godine prilikom gradnje puta Sarajevo-Olovo-Tuzla oni dislocirani bez prethodnih arheoloških radova", istaknula je ona.

Komisija je razmatrala i rezultate projekta započetog u septembru prošle godine u okviru međunarodne saradnje Ex.Po Aus. Riječ je o prekograničnom projektu u koji je uključeno 12 partnera iz sedam država jadranskog područja.

Projekt će biti realiziran 36 mjeseci, a njegova je vrijednost viša od tri miliona i 300.000 eura.

Njime je predviđena rekonstrukcija četiriju mlinica u Mostaru i Stocu te detaljno snimanje dijelova riječnih korita Bregave, Bune i Radoblje radi utvrđivanja stanja sistema navodnjavanja i načina korištenja vodene snage rijeke.

"Također je predviđeno i opsežno preliminarno snimanje objekata i cjelina vernakularne, odnosno male narodne arhitekture, na području Čapljine, Mostara, Stoca, Ljubuškog i Trebinja", kazala je ona.

Restauracija dviju mlinica u Mostaru je u završnoj fazi, dok je u toku i snimanje dijelova riječnih korita. Restauracija mlinica u Stocu planirana je za proljeće i ljeto iduće godine - naglasila je.

Hadžimuhamedović je podsjetila da se sutra obilježava 20. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru, koji je 2005. godine stavljen na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Ujedno je naglasila da u ovom času svjedočimo uništavanju kulturnog naslijeđa širom svjeta, posebno u Siriji.

Nacionalnim spomenikom BiH proglašeni su - Park narodnih heroja s kosturnicom, općina Bileća, Spomenik Petru Kočiću u Banjoj Luci, Historijski spomenik Sokolski dom u Banjoj Luci, arheološki lokalitet - višeslojno prapovijesno naselje na Visu, općina Derventa, historijska područja nekropola sa stećcima na lokalitetu Mramorje i Strane u Bulatovcima, te Gradac, općina Hadžići, prirodna graditeljska cjelina drvena džamija u selu Priluk, općina Živinice, historijski spomenik Kozića kuća u Jaseniku, općina Konjic te graditeljska cjelina Stari grad Ostrožac, općina Cazin.

Također su na listu uvršteni i historijske građevine Zgrada stare željezničke stanice, općina Sanski Most, Filijalni hram Sv. apostola Petra i Pavla u Grbavcima, općina Gradiška, te kuća poznata kao Trnkina kula u Argudu, općina Konjic, historijski spomenik Hram svetog proroka Ilije u Gradačcu, grupa građevina - sedam kuća u selu srednjovjekovnih rudara i kovača Vranci, općina Kreševo te graditeljska cjelina Radničko naselje Majdan, općina Vareš.

Negativna odluka odnosi se na Partizansko groblje u Glavatičevu, općina Konjic, jer ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.