BiH
0

Jopling: Vlada zabrinutost za dešavanja u BiH

FENA
Michael Jopling, šef delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a, koja boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, prenio je danas u Sarajevu novinarima da ta posjeta održava veliki interes za dešavanja u našoj zemlji koja se izjasnila da želi u evroatlantske integracije kroz NATO i Evropsku uniju.

Jopling je izjavio da je, međutim, zabrinut zbog zatečene situacije jer u današnjem prvom od najavljenih zvaničnih kontakata, sa članovima bosanskohercegovačke parlamentarne delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, on i delegacija koju predvodi nisu vidjeli jedinstven politički stav; država još nema novu vladu iako je protekla godina od izbora niti su riješena pitanja budžeta i nepokretne vojne imovine.

Sve su to elementi koji Bosni i Hercegovini stoje na putu da bi aplicirala u evroatlantske strukture, istakao je lord Jopling, koji ne vidi puno prostora da zemlja postigne željene integracije ako ne smogne političku volju za pozitivne iskorake.

Svjestan je da mnogo toga što se dešava u našoj zemlji zavisi od njenog dejtonskog ustavnog uređenja i čuo je, kaže, da se zagovara promjena Dejtonskog sporazuma, ali promjene moraju odražavati sporazuman stav sviju strana, naglašava on.

Čan bh. parlamentarne delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Asim Sarajlić, kao jedan od učesnika susreta s NATO-ovom parlamentarnom delegacijom, rekao je da najznačajnijim smatra da gosti odu s jasnom, realnom slikom o bh. političkim prilikama kako se ne bi desilo formiranje iskrivljene slika na osnovu ne baš pouzdanih elemenata.

Sarajlić je potvrdio da su domaćini demonstrirali gostima svoje (različite) stavove o prilikama u svojoj zemlji, ali nada se da će Bosna i Hercegovina ipak učiniti integracijski iskorak kao što se znalo desiti i dosad.

On misli da će i ovog puta bosanskohercegovačka politička raskrsnica biti riješena demokratskim sredstvima, a ne eventualnim ponovnim sukobima i na taj način je, na novinarsku molbu, prokomentirao izvještaje atlantske inicijative prema kojima Bosni i Hercegovini ponovno prijete sukobi.

I ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, koji se nakon parlamentaraca susreo s gostujućom delegacijom i prije toga također obratio novinarima, smatra da ima dosta prostora da se situacija rješava racionalno a ne ratom.

Potencijalno, u geografskom regionu u kojem je i naša zemlja, ima više kriznih žarišta i BiH u tom smislu nije na prvom mjestu, izjavio je ministar odbrane.