BiH
0

Jonathan Moore nije optimista za formiranje Vijeća ministara BiH

SRNA
Jonathan Moore
Jonathan Moore
Zamjenik američkog ambasadora u BiH Jonathan Moore nije optimista da će, nakon 14 mjeseci od izbora, u BiH uskoro biti uspostavljena vlast na državnom nivou.

"Svakako da bi bilo u duhu demokratskih standarda da imate novo Vijeće ministara. Nažalost, nisam optimista da će se to uskoro dogoditi", rekao je Mur za "Večernji list".

On je istakao da sadašnje Vijeće ministara zajedno sa novim sazivom parlamenta BiH može praviti kompromise i pozitivne korake ka iznalaženju rješenja u vezi sa popisom stanovništva, zakonom o državnoj pomoći i u kontekstu NATO-a.

"Ovih dana u parlamentu BiH bilo je razgovora o ustavnim promjenama, ali kako sam obaviješten oni nisu bili previše uspješni. Naravno, ne može se odustati od traganja za rješenjima", kaže Moore.

Moore je napomenuo da je Dejtonski sporazum dobra osnova za funckionisanje BiH, ali i da je očigledno da BiH nedostaje politička volja. 

Prema njegovim riječima, SAD i EU dijele istu viziju budućnosti BiH.

"Naravno, bilo bi malo čudno da imamo isto mišljenje o svim pitanjima. Važno je da dijelimo iste vrijednosti i da dijalogom tragamo za zajedničkim rješenjima", rekao je Moore.