BiH
10

Jokić: Nakon potvrđene presude Nezavisni odbor obavezan da smijeni Gorana Zubca

FENA
Goran Zubac (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zubca i potvrdilo raniju presudu Suda BiH, zbog čega Nezavisni odbor mora zatražiti od Vijeća ministara BiH da razriješi Gorana Zubca s mjesta direktora SIPA-e.

Advokat Dragiša Jokića, branilac Gorana Zubca, potvrdio je Feni da će Ustavnom sudu BiH podnijeti žalbu - apelaciju na odluku Apelacionog suda u ovom slučaju, ali da ona ne odgađa obavezu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da zatraži smjenu Zubca.

"Nezavisni odbor sada ima zakonsku obavezu da podnese zahtjev za smjenu Gorana Zubca. Kada je ne bi izvršili, kršili bi propise i neko bi moga da ih krivično goni i postavlja pitanje njihove odgovornosti", rekao je Jokić ističući da jedino Vijeće ministara BiH može da donese drugačiju odluku.

Jokić pojašnjava da, ako u narednom periodu Ustavni sud BiH i prihvati žalbu koju će podnijeti na odluku Apelacionog vijeća, ona neće uticati na odluku o smjeni Zubca.

Ističući da je Apelaciono vijeće odbilo žalbe i tužilaštva i odbrane, jer smatra da je prvostepena presuda pravilna i zakonita, Jokić je ukazao na neka pitanja koja se, kako kaže, tiču zakonitosti dokaza i načina njihovog pribavljanja.

"Za razliku od Vrhovnog suda Republike Srpske i Vrhovnog suda Federacije BiH, Sud BiH potpuno drugačije tumači ovu odredbu zakona. Da je Zubčeva žalba bila rješavana u jednom od ovih sudova, ova presuda bi bila ili ukinuta ili preinačena. U Sudu BiH nije tako. Sud BiH ima svoje tumačenje i to već prelazi granice pravilne primjene prava", tvrdi Jokić ističući da pravni sistem treba da bude isti u jednoj državi.

Zubac je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

On je u prvostepenom postupku proglašen krivim za (ne)postupanje u vezi nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, odnosno odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je nastupila imovinska šteta u ukupnom iznosu od 339.522,41 KM.