Hag
0

John Wilson novi svjedok na suđenju Karadžiću

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu bit će nastavljeno danas saslušanje novog svjedoka tužilaštva, nekadašnjeg vojnog oficira za vezu pri misiji UN za bivšu Jugoslaviju, penzionisanog austalijskog generala Johna Wilsona.

Wilson je australijski general, koji je od marta do juna 1992. godine bio načelnik štaba vojnih posmatrača UN, sa sjedištem u Sarajevu, a od decembra 1992. je godinu dana bio vojni savjetnik pri Međunarodnoj konferenciji za bivšu Jugoslaviju.

On je ranije svjedočio na suđenju nekadašnjem predsjedniku Narodne skupštine RS Momčilu Krajišniku i generalu Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću o događajima u Sarajevu u maju i junu 1992. godine i o svojim sastancima sa optuženima i drugim osobama u tom periodu. 

Wilson je 11. svjedok od početka izvođenja dokaznog postupka optužbe u predmetu "Karadžić". Prije njega svjedočili su Ahmet Zulić, Sulejman Crnčalo, Herbert Okun, Fatima Zaimović, David Harland, Aernout van Linden, Colm Doyle, Robert Donia, Richard Philips i jedan zaštićeni svjedok.

Tužilaštvo će svjedoka ispitivati jedan sat, a Karadžić je za unakrsno ispitivanje tražio deset sati.

Karadžića optužnica tereti  za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, među kojima su i protivpravni napadi na civile i uzimanje osoblja UN za taoce. 

U predmetu protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije  generala Momčila Perišića dokazni postupak danas nastavlja odbrana. Perišić je optužen za pružanje kadrovske, logističke, materijalne i druge pomoći srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH, čime je, kako tvrdi Tužilaštvo, doprinio njihovih zločinima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici. 
Dokaznim postupkom optužbe danas će biti nastavljeno suđenje ratnom ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku regionalnog Centra službi bezbednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu, koji se terete za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. 

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno i suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji se terete za zločine nad nesrpskim civilima koje su policijske i paravojne jednice pod njihovom kontrolom počinile tokom rata u BiH i Hrvatskoj.

Glavni pretres u predmetu protiv nekadašnjeg pomoćnika komandanta za obaveštajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS Zdravka Tolimira, optuženog za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, bit će nastavljen sutra.