Suđenje Karadžiću
0

John Hamill: Na Sarajevo dnevno padale i po tri hiljade granata

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je u ponedjeljak da su tokom rata na Sarajevo dnevno padale i po tri hiljade granata.

John Hamill, irski potpukovnik i nekadašnji promatrač UN-a koji je tokom rata u BiH bio časnik za vezu pri Sarajevsko-romanijskom korpusu (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je bio uključen u istragu nakon granatiranja pijace Markale u februaru 1994. godine. Po njegovom iskazu, granate su došle s položaja SRK-a, odakle je dnevno na Sarajevo ispaljivano više od tri hiljade granata.

U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. U optužnici se navodi da je Karadžić od aprila 1992. do novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem pokretanja i provođenja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja usmjerene protiv civilnog stanovništva Sarajeva, čiji je primarni cilj bilo širenje terora. Optužnicom mu se na teret stavlja 15 incidenata granatiranja Sarajeva, među kojima i granatiranja pijace Markale 5. februara 1994. godine, kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 osoba, i 28. augusta 1995., kada su ubijene 43 osobe, a 75 ranjeno.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Hamill je kazao da su istragu o granatiranju Markala vodili pripadnici UN-a, te da ne zna da li su bilo kakvu paralelnu istragu vodile još neke strane.

  • Znam da zajedničke istrage nije bilo. Mislim da su i pripadnici Armije BiH, imali neku istragu, ali da li je to srpska strana imala - to nisam siguran. Ja ih se ne sjećam, rekao je Hamill.

Na ovom ročištu okončano je ispitivanje svjedoka Ismeta Svrake, koji je kazao da je prilikom granatiranja Markala, 28. augusta 1995. godine ranjen u obje noge i stomak.

  • Od detonacije eksplozije udario sam glavom u zid i pao. Otvorio sam oči i shvatio da ništa ne vidim. Rukama sam dodirnuo lice i rekao sebi, dobro je, glava je čitava. To je sve čega se sjećam, prije nego što sam se probudio u bolnici, ispričao je Svraka dodavši da je tom prilikom preživio djelimične amputacije obje noge, geler mu je prošao kroz prepone u trbuh, a još i danas nosi geler u glavi.

Kao svjedoci o stradanjima sarajevskih civila najavljeni su još britanski novinar Martin Bell, koji je i sam ranjen snajperskim hicem tokom izvještavanja iz Sarajeva, te Almir Begić, čiji je otac Ćamil ubijen u prvom incidentu na Markalama u februaru 1994. godine.

Nakon ovih svjedoka tužilaštvo Haškog tribunala će završiti izvođenje dokaza o artiljerijskom i snajperskom djelovanju na Sarajevo, te preći na dokazivanje zapovjedne odgovornosti Karadžića za genocid u više BiH opština, te za uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 14. decembra, javio je BIRN -Justice Report.