BiH
1.3k

JMBG za sve: U ponedjeljak svi pred Parlament BiH i ne trošite novac tog dana

Klix.ba
Organizatori protesta na Trgu BiH u Sarajevu najavili su simbolično dijeljenje otkaza parlamentarcima koji nisu usvojili zakon o jedinstvenom matičnom broju te pozivaju građane da bar na jedan dan uskrate vladajućoj eliti najvažniju polugu moći-novac.

"Kao nenasilan oblik borbe, građanska neposlušnost je jedan od najefikasnijih načina vršenja pritiska na vladajuću klasu. Neposluhom i uz pomoć nenasilnih metoda, nezadovoljni građani i građanke mogu se izboriti za svoja prava čak i ako protiv sebe imaju daleko nadmoćnijeg i uticajnijeg protivnika. U našem slučaju, borba za djecu i za zakon o matičnom broju mora biti dostojanstvena i nenasilna, te mora sadržavati elemente poput društvenog bojkota i/ili neposlušnosti, odbijanja plaćanja računa, taksi, naknada i poreza, bojkota zakonodavnih tijela i državnih službi. Ovo su samo neki od načina na koje se možemo pobuniti protiv sistema koji već dvije decenije odbija da radi u interesu naroda. Za početak, mi smo odabrali jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv onih koji ne rade ništa. Uskratit ćemo im najvažniju polugu moći-novac", navodi se u saopćenju organizatora protesta.

Kako je ranije najavljeno, demonstranti će se u ponedjeljak ponovo okupiti ispred Institucija BiH gdje će parlamentarcima poručiti da su dobili otkaz zbog svog nerada.

"Ponedjeljak je neradni dan. Svi dobronamjerni pojednici i pojedinke trebaju biti ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH 1. jula od 10 sati. Što nas je više, poruka koju im šaljemo je jača. Što nas je više, oni će prije početi da rade u interesu nas, običnih ljudi", navodi se u saopćenju.

Organizatori protesta također pozivaju građane da tog dana ništa ne kupuju i ne troše svoj novac te samim tim ne pune budžete.

"Odgodite plaćanje računa svim javnim preduzećima, odgodite plaćanje kazni i dadžbina državnim institucijama do 1.augusta 2013. godine. Ne punite budžete. Čuvajte svoj novac u svojim džepovima. Dobro zapamtite sve političke stranke, pojedince i pojedinke koje su trenutno u Parlamentu BiH i na vlasti. Sada im dajemo otkaz", navodi se u saopćenju neformalne grupe građana "#jmbg za sve".