BiH
0

Jmbg.org na jednostavan način rješava problem matičnih brojeva

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bosanskohercegovačka kompanija AtlantBH predstavila je novi web projekt – Jmbg.org čiji cilj je ukazati na trivijalnost problema određivanja jedinstvenog matičnog broja kao i na apsurd političkih nesuglasica u vezi sa donošenjem Zakona o jedinstvenim matičnim brojevima građana.

Dajući jednostavno i sigurno rješenje po uzoru na sisteme koji su na snazi u pojedinim evropskim zemljama, matični broj generisan putem Jmbg.org ne sadrži odrednice datuma i mjesta rođenja, nego predstavlja jednostavan niz brojeva po slučajnom odabiru.

Jmbg.org kreira matične brojeve koji se, kao i trenutno važeći, sastoje od 13 cifara, od kojih se prvih 11 dobija slučajnim izborom, dok su zadnje dvije kontrolne cifre koji potvrđuju validnost matičnog broja.

Pored činjenice da ovakvi matični brojevi štite privatnost građana, zahvaljujući kontrolnim ciframao mogućavaju jednostavnu provjeru njihove ispravnosti, čime se mogućnost pogrešnog prepisivanja JMB svodi na minimum.

Da nije riječ samo o prototipu, govori činjenica da je Jmbg.org servis u stanju je generisati 170 matičnih brojeva u sekundi, što znači da mu je potrebno oko 7 sati za kreiranje matičnih brojeva za sve BH građane.

Za kraj vrijedi naglasiti da je za realizaciju projekta, čiji je idejni i tehnički tvorac kompanija AtlantBHd.o.o. Sarajevo, utrošeno svega 83,20 KM.