BiH
0

Jildiz: Za ekonomske projekte "prijateljima" 1,5 milijardi dolara

SRNA
Turska, čija privreda u posljednjih 10 godina bilježi stalni napredak, uložila je u 2012. godini u različite projekte ekonomske podrške razvoju prijateljskih zemalja u svijetu oko 1,5 milijardi dolara, izjavi je danas u Prnjavoru ambasador Turske u BiH Ahmet Jildiz.

Jildiz je rekao da Turska želi da vidi BiH u EU, zbog čega je sa velikim zadovoljstvom prihvatio prijedlog Evropskog pokreta BiH za učešće u projektu "Turska i BiH na putu EU integracija kao most kultura, naroda i civilizacija kroz prizmu ekonomske saradnje".

"Vjerujem u viziju osnivača EU da su principi na kojima je osnovana pravi i najbolji lijek za balkanska pitanja", kaže turski ambasador.

On je naglasio da će turska vlada uvijek razmotriti sve projekte koji su vezani za razvoj ekonomije ili neke druge oblasti života u BiH.

"Sa uspjehom smo obnovili Stari most u Mostaru i Stari most u Konjicu, i nadamo se da ćemo sljedeće godine obnoviti višegradsku ćupriju", kaže Jildiz.

Ambasador Turske je nakon razgovora sa načelnikom opštine Prnjavor Sinišom Gatarićem i njegovim saradnicima izrazio nadu da će u skorijoj budućnosti doći i do bratimljenja Prnjavora sa nekim od gradova u Turskoj.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo rekao je da se kroz ovaj projekat radi na uspostavljanju prijateljstva i saradnje među različitim narodima, civilizacijama i državama.

"Namjera je da uvežemo naše partnerske zajednice sa jednom jakom, prosperitetnom zemljom kakva je Turska i da lokalna zajednica profitira od ovog susreta, ali i svih drugih koje ćemo imati u narednom periodu", kaže Praštalo i napominje da je Prnjavor simbol multikulture, što je svojevrsni brend koji treba promovisati i Turskoj i EU, ali i svim ostalim međunarodnim subjektima.

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić rekao je da je cilj posjete turske delagacije ovoj opštini, prije svega, uspostavljanje privredne saradnje i stvaranje mogućnosti za ulazak zainteresiovanih privrednih subjekata iz Turske na područje Republike Srpske i BiH, a time i Prnjavora.

"To bi omogućilo otvaranje novih radnih mjesta,ali i kvalitetniji i bolji život svih naših građana", rekao je Gatarić.

Delegacija Turske danas je razgovarala i sa predstavnicima vjerskih zajednica i privrednicima opštine Prnjavor.

Ambasador Jildiz učestvovaće i u radu okruglog stola posvećenog uspostavljanju saradnje između BiH i Turske.