BiH
15

Jezero Starača u Podlugovima: Otvoren ribolov na štuku

Klix.ba
Prvog aprila prestala je zabrana na lov štuke, tako da će isti biti dozvoljen i na jezeru Starača u Podlugovima.

"Obavještavamo ribolovce da je ribolov dozvoljen samo na varalice ili strimere (varaličarenjem ili mušičarenjem), uz upotrebu sajlice namijenjene za ribolov štuke. Također, ribolovci moraju posjedovati pean ili klješta za oslobađanje riba od trokuka", izjavio je Adnan Osmanagić, predsjednik udruženja "Bistro!" iz Sarajeva koje je korisnik ribolovnog prava na vodama u opštini Ilijaš,

"Obavezno je vraćanje ulovljenih štuka čim prije. Eventualno slikanje obaviti uz vodu, prilikom kojeg se mora pažljivo rukovati s ribom, držeći ribu što bliže zemlji zbog eventualnog ispadanja iz ruku. Također, tu su i još neka pravila koja ribolovci mogu pronaći na web prezentaciji Udruženja, jezera Starača, a o kojima će biti upoznati i na samoj vodi. Sva ta pravila su u svrhu očuvanja kapitalnih riba i povećanja broja ihtipopulacije koja je posljednjih godina potpuno devastirana", rekao je Ferid Husjenović, upravnik jezera i ribočuvar.

Iz Udruženja mole ribolovce da poštuju propisana pravila, jer će nepoštivanje bilo kojeg od istih za sankciju imati udaljavanje sa jezera, zabranu ribolova na jezeru Starača, ali i podnošenje prekršajnih prijava predviđenih Zakonom o slatkovodnom ribarstvu.