GIKIL i SRZ jezera Modrac
0

FOTO / Jezero Modrac bogatije za mladice šarana

Sarajevo-x.com
Sportska ribolovna zajednica jezera Modrac uz finansijsku podršku Global Ispat koksne industrije Lukavac danas je uspješno je provela projekat poribljavanja jezera Modrac.

"Korporativna društvena odgovornost je za GIKIL uvijek bila na prvom mjestu, a ovo je samo jedan u nizu projekata iz te oblasti kojim naša kompanija doprinosi okolini u kojoj operira. I u narednom periodu, naravno, namjeravamo da konkretnim primjerima dokazujemo da nam je zaista stalo da gradimo uzajamne partnerske odnose sa lokalnom zajednicom", rekao je Faik Buševac, zamjenik generalnog direktora GIKIL.

GIKIL je finansijskom podrškom u iznosu od 7.000 KM učestvovao u poribljavanju zbog rekultivacije ribolovnih voda, a u cilju unapređenja biljnog i životinjskog svijeta u ribolovnim vodama kojima upravlja SRZ jezera Modrac na području općina Tuzla, Lukavac i Živinice.

SRZ Modrac već nekoliko godina objedinjuje ribolovna društva SRD Rudar-Kreka Tuzla, SRD Smuđ Lukavac i SRD Mrena Živinice, a ima za cilj očuvanje jezera Modrac, njegovog ribljeg fonda, te sudjelovanje na takmičenjima širom Evrope. Svake godine organiziraju poribljavanja jezera Modrac šaranom, koji je najčešće na meti krivolovaca.

Također, oko 1.200 članova ove zajednice provodi čišćenja obala jezera, te u okviru borbe protiv krivolovaca traže i uništavaju mreže. U posljednjih pet godina pronađeno je i uništeno više od 5.000 mreža.

"Osjećamo se veoma sretnim da je jedna respektabilna kompanija kao GIKIL pokazala veliki interes u zaštiti životne okoline i ekologije, te na ovakav način dala svoj doprinos u obnovi i rekultivaciji ribljeg fonda u ribolovnim vodama. Veliko je zadovoljstvo znati da u zaštiti i obnovi ribljeg fonda nismo sami, jer se ovim postupkom pokazuje volja za zajedničko očuvanje prirodnih bogatstava što nam daje veliki podstrek za dalji rad i brigu o našim vodama i životinjskom svijetu u njoj, rekao je Amir Murgić", sekretar SRZ jezera Modrac.