Banja Luka
0

Jevrejska zajednica predlaže da BiH 22. april proglasi danom holokausta

FENA
Zvaničnici RS-a i predstavnici Jevrejske zajednice Banja Luka danas su, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, položili vijence na Spomen-obilježje žrtvama logora u Jasenovcu.

Predsjednik Jevrejske zajednice Banja Luka Jakov Danon kazao je da je negiranje holokausta nedopustivo zbog čega traže da se u BiH jedan dan proglasi danom sjećanja na holokaust.

„Predložit ćemo da taj datum bude 22. april, dan proboja logoraša u Jasenovcu“, rekao je Danon novinarima nakon polaganja vijenaca.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je da na tragične žrtve jasenovačkih logora svjedoči i spomen-obilježje u Banjoj Luci.

Nažalost, dodao je, zlo nikada ne nestaje, ponavlja se i pojavljuje na različitim mjestima u svijetu i u različitim oblicima, zbog čega svaki put treba upozoriti na onu humanu ljudsku dimenziju i na sjećanje na ono što je bilo loše u prošlosti da bi se izvukla pouka za buduća vremena.

Vijence su položili i predsjednik i premijer RS-a, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodika, koji je rekao da se ne smije manipulirati žrtvama u političke svrhe.

On je uvjeren da će sve odgovorne za zločine stići pravda i da se moraju donijeti zakoni koji će omogućiti njihovo procesuiranje.