Rušenje sinagoge u Travniku
0

Jevrejska zajednica ne može učiniti ništa

FENA
Jevrejska zajednica BiH ne može ništa uraditi u vezi sa rušenjem bivše sinagoge u Travniku, jer je svojevremeno Savez jevrejskih općina Jugoslavije prodao jedan broj sinagoga u mjestima u kojima nije više bilo Jevreja, a bile su oštećene, spaljene i uništene u Drugom svjetskom ratu, izjavio je danas Feni istraživač Jevrejske zajednice Eli Tauber.

Tauber, međutim, kaže da je ponosan na činjenicu da su građani Travnika pokrenuli peticiju za spas sinagoge, jer se odjednom vidjelo da mnogi ljudi znaju da je ova zgrada pripadala Jevrejima i da su se pobunili zbog rušenja jednog historijskog spomenika.

  • Travničani su svjesni da je sinagoga dio historije grada i da je izgradnja trgovačkog centra na tom mjestu neprimjerena, rekao je on.

Tauber podržava inicijativu Zavičajnog muzeja Travnik da se barem jedna prostorija bivše sinagoge pretvori u muzej Jevreja Travnika kako bi ostala uspomena na njihov život u Travniku u koji su došli krajem 18. stoljeća, a danas ih u ovom gradu ima samo troje.

On je upozorio da stručnjaci trebaju obavezno prisustvovati rušenju objekta jer je prilikom izgradnje sinagoga bilo uobičajeno da se u temelje stavljaju svete stvari.

Ovaj objekt iz 18. stoljeća nalazi se u kulturno-historijskoj zoni Travnika i poznat je pod nazivima Templ i Kalkadoš.