BiH
0

Jevreji Sarajeva obilježavaju Sarajevski purim

FENA
Jevreji Sarajeva, kao i svake godine, obilježit će svoj specifični praznik Sarajevski purim, koji prema jevrejskom kalendaru nastupa sutra. Članovi Jevrejske opštine Sarajevo će u petak navečer, na dočeku Šabata, tradicionalno čitati Sarajevsku megilu (rukopis) kojim se opisuje ovaj događaj.

Istraživač Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber izjavio je danas za Agenciju FENA da se radi o specifičnom događaju iz historije sarajevskih Jevreja, kada su najuglednije Sarajlije 4. novembra 1819. godine, odnosno četvrtog dana mjeseca marhševana po jevrejskom kalendaru, oslobodile iz zatvora rabina Mošu Danona i desetak drugih uglednih sarajevskih Jevreja.

Tauber ističe da je ovo jedinstven događaj za Evropu toga vremena, jer su se najuglednije Sarajlije, na vijest da tadašnji bosanski valija Ruždi-paša sprema likvidaciju rabina Moše Danona i ostalih jevrejskih uglednika, digle na oružje, provalile u zatvor i oslobodili svoje sugrađane.

Štaviše, Ruždi-paša je morao pobjeći u ženskoj odjeći, a više od 200 najuglednih Sarajlija, od kadija, uleme, ajana, trgovaca..., potpisalo je peticiju protiv Ruždi-paše, tvrdeći da su ustali u odbranu šerijatskog prava.

Ovaj događaj, ocijenio je Tauber, bio je presudan za opstanak Jevreja u Sarajevu, jer je vjerovatno da bi nakon ubistva najuglednijih i ostali Jevreji napustili grad.

  • Ovo je bio nevjerovatan čin koji je pomogao da se nastavi zajednički život u Sarajevu. Mi ćemo se podsjetiti na taj jedinstveni događaj, kada su Jevreji spašeni zahvaljujući požrtvovanju svojih sugrađana, kazao je Tauber.