Praznik proljeća
0

Jevreji proslavljaju praznik Pesah

Sarajevo-x.com
Danas počinje osmodnevna proslava Pashe ili Pesaha, praznika proljeća, historijskog praznika Jevreja. Pesah se praznuje u spomen na spasenje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva.

Pesah je jedan od tri najveća jevrejska praznika. Slavlje počinje već prvog dana praznika večerom koja se naziva seder večera.

Seder je hebrejska riječ koja znači red, a Seder večera je praznična, svečana, obredna večera, na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi drugi običaji obavljaju po strogo utvrđenom redu.

Pesah je praznik koji se proslavlja u porodici te se svi ukućani okupljaju oko trpeza na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Misiru i na njihovo izbavljenje iz ropstva.

Također, običaj je i da se jede beskvasni hljeb (maces). Naime, prema predanju Jevreji su u žurbi napustili Misir, nakon odluke faraona da ih oslobodi. Požurili su da izađu i nisu imali vremena da sačekaju da naraste već umiješani hljeb.

Pesah se obilježava već više od tri hiljade godina i smatra se jednim od najstarijih praznika. Pripreme za proslavu ovog velikog praznika nekada traju i danima.

Svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini portal Sarajevo-x.com upućuje iskrene čestitke uz želju da ovaj veliki praznik proslavite u porodičnom okruženju, radosti i miru.