BiH
59

Jevreji obilježavaju jedan od najvećih blagdana: Hanuka lesimha!

Klix.ba
(Foto: Haris Begić/Klix.ba)
Jevreji u Bosni i Hercegovini i širom svijeta od večeras počinju slaviti Hanuku. To je jevrejski blagdan u znak sjećanja na historijski događaj kada su Jevreji u Jerusalemu nakon trogodišnjeg ratovanja s Grcima uspjeli ponovo osvetiti Veliki hram.

U Jevrejskoj općini u Sarajevu u utorak navečer je za paljanje prva od osam svijeća koje se pale osam noći zaredom koliko se obilježava Hanuka. Osim toga, čitaju se prigodne molitve i pjevaju pjesme.

Ispred Jevrejske općine je večeras postavljen veliki svijećnjak hanukija u kojem je zapaljena prva svijeća. Kako su ranije najavili, posljednja svijeća će biti zapaljena u velikom šatoru na Holiday marketu, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović.

Hanukom se prisjeća na taj dan 167. godine prije naše ere kada su Jevreji ustali i pobunili se protiv grčke vlasti, na čijem je čelu bio Antiohus IV Epifan. On je nasilno pokušao helenizirati Jevreje te je u tom cilju obeščastio sve njihove bogomolje i zabranio im da se mole jednom Bogu.

"Antiohus IV Epifan tada je uništio sve što je bilo u Velikom hramu u Jerusalemu, ali su Jevreji nakon tri godine ratovanja uspjeli da se oslobode i uđu u hram. Kako legenda kaže, pronašli su jednu malu bačvicu ulja koja po svojoj količini ne bi mogla da gori više od jednog dana i jedne noći. Međutim, po legendi desilo se čudo te je ona gorila osam dana i osam noći. Upravo zato Jevreji ovaj praznik i slave osam dana i osam noći, te u znak sjećanja na žrtve i taj veliki događaj svijeće pale tim redom-prvi dan pale jednu svijeću i tako redom sve do osmog dana", objasnio je danas za agenciju Fena Eli Tauber, savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH.

Hanuka je praznik slobode i svjetlosti, podsjećajućanje je na veliki historijski događaj kada su Jevreji uspjeli očuvati vlastitu tradiciju, vjeru i kulturu.

Ovaj blagdan se čestita riječima: Hanuka lesimha! (Hanuka na radost!) Zeman urim lesimha! (Vrijeme svjećica na radost!) Ili na Ladinu: Hanuka alegre! (Radosna Hanuka!).