Mir i veselje u Novoj godini
175

Jevreji danas proslavljaju 5773. Roš Hašanu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jevreji danas proslavljaju 5773. Novu godinu - Roš Hašanu. Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem se vjernici posvećuju molitvi, kajanju i unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana, a deseti dan pali se svijeća koja gori 24 sata i na taj način spaljuju se grijesi.

Na Roš Hašanu se duva u ovnujski rog čiji zvuci opominju vjernike da počinje 10 dana pokore i pozivaju ih na pokajanje. Ustaljeni su običaji da se za Novu godinu jedu slatka jela (jabuka i med) da bi godina bila slatka, šipak ili nar da bi godina bila plodna koliko ima zrna u naru.

Aškenazi Novu godinu čestitaju riječima L'shanah tovah tikatev ve'techatem l'alter l'chayim tovim (Budite odmah upisani i upečaćeni za dug život u Novoj godini), a Sefardi čestitaju riječima Tizku Leshanim Rabot neimot Vetovot (Zaslužite mnoga dobra i dobre godine).

Jevreji u Sarajevu Roš Hašanu dočekuju molitvama u Starom hramu.

Ekipa portala Klix.ba svim Jevrejima čestita Roš Hašanu, uz želje da nova 5773. godina bude godina mira, ljubavi, razumijevanja i da blagdan provedu u krugu najbližih, u zdravlju i veselju.