BiH
0

Jestivo ulje "Sunce" povučeno s tržišta

Sarajevo-x.com/FTV
Foto: FTV
Foto: FTV
Nakon pojavljivanja na tržište jestivog ulja iz robernih rezervi "Sunce" i skandala zbog zemlje porijekla i datuma proizvodnje na ambalaži, Federalna uprava za inspekcijske poslove je putem federalnog tržišnog inspektora izvršila uvid u Uljari Konzum d.o.o. koja je odgovorna za sporno ulje.

Jestivo ulje iz robnioh rezervi "Sunce", koje je, prema navodima na ambalaži proizvedeno tek 1. januara 2008. godine u Čehoslovačkoj, zemlji koja već odavno ne postoji, odgovorno je za nesvakidašnji skandal i propust Vlade FBiH.

Povodom kontrole pakiranja i distribucije jestivog ulja "Sunce" Direkcije robnih rezervi Federacije, Federalna uprava za inspekcijske poslove je putem federalnog tržišnog inspektora izvršila uvid u Uljari Konzum d.o.o. Bihać, te Direkciji za robne rezerve Federacije naložila da se sva raspoloživa količina jestivog ulja "Sunce" stavi van prometa i povuče sa tržišta u skladišta Uljare Konzum d.o.o. Bihać, s kojom Direkcija za robne rezerve Federacije ima potpisan ugovor o skladištenju, izvještava FTV.

Po nalogu Federalne uprave za inspekcijske poslove, Zavod za javno zdravstvo Federacije izvršio je analizu po kojoj ulje ispunjava zdravstvene uvjete, ali u toku kontrole ustanovljeni su nedostaci i utvrđeno je da ulja dijelom nije proizvedeno od suncokreta, već od uljane repice.