BiH
0

Jeste li dobili narandžastu čestitku?

Klix.ba
Danas je petnaesti Narandžasti dan koji Institut za razvoj mladih KULT obilježava u cilju prevencije nasilja nad ženama i djevojkama.

Nasilje nad ženama i djevojkama globalni je problem, a kontinuirani rad na prevenciji od primarnog je značaja za sprječavanje i smanjivanje nasilja.

"Kampanjom Narandžasti dan razvijamo vještine građana kako bi komunikacijom i poštivanjem suvereniteta osobe gradili pozitivne odnose, ali prije svega bili svjesni stvarnog stanja i prisutnosti ovog problema čijem rješenju moraju doprinijeti. Kao jedan od važnijih uzroka rodno uvjetovanog nasilja pojavljuju se neprikladni rodni konstrukti koji žene stavljaju u potlačenu poziciju a muškarce potječu na odbranu časti i dominaciju silom. Rodno osvješteni pristup ove kampanje potječe građane/ke, naročito mlade, na redefiniranje štetnih rodnih stereotipa, kao preduvjet izgradnji pravednijih i jednakih odnosa muškaraca i žena", saopćeno je iz Instituta Kult.

U julu prošle godine, kampanja Generalnog sekretara UN-a, UNiTE kampanja u okončanje nasilja nad ženama proglasila je svaki 25. dan u mjesecu Narandžastim danom. Inicijativu je pokrenula UNiTE globalna mreža mladih, a aktivnosti koje UN implementira na nivou država, zajedno s nevladinim udruženjima, imaju cilj isticanja pitanja bitnih za sprječavanje i okončanje nasilja nad ženama i djevojkama, ne samo jednom godišnje, 25. novembra (na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojkama), nego svakog mjeseca.

Ovomjesečna UNiTE kampanja nazvana Sigurni javni prostori za žene i djevojčice svoje aktivnosti usmjerava na isticanje preporuka iz dogovorenih zaključaka s 57. zasjedanja Komisije za status žena (CSW57) koja je održana u martu ove godine.

"Podržite prevenciju nasilja nad ženama i djevojkama, reagirajte i ne ignorirajte ono što vidite, iako je nasilje prividno, ili nevidljivo. Svoju podršku pokažite i javno noseći narandžastu boju", istakli su iz Kulta.

Sigurni javni prostori za žene i djevojke

Žene i djevojke širom svijeta svakodnevno su suočene sa seksualnim uznemiravanjem i drugim vrstama seksualnog nasilja kojima krše njihova ljudska prava. Žene i djevojčice u javnim prostorima se suočavaju s različitim vrstama seksualnog nasilja, uključujući seksualno uznemiravanje, silovanje i femicid. To se događa na ulici, u javnom prijevozu, u parkovima, u školama i oko njih, na radnom mjestu i drugim javnim prostorima u urbanim i ruralnim područjima.

Nasilje i strah od nasilja nad ženama ograničavaju slobodu pokreta i prava na pristup obrazovanju, radu, rekreaciji i osnovnim uslugama te mogu ograničiti učešće u političkom životu. Imaju negativan uticaj na njihovo zdravlje i blagostanje. Uprkos takvim dalekosežnim posljedicama, nasilje nad ženama i djevojkama je zapostavljen problem, s vrlo malo zakona i politika namijenjenih prevenciji i rješavanju tog problema.

57. zasjedanje komisije o statusu žena

Tokom 57. zasjedanja Komisije o statusu žena, vlade su se obavezale na različite mjere kako bi javni prostori postali sigurnija mjesta za žene i djevojke.

Komisija za status žena, najviše globalno normativno tijelo za prava žena, tokom 57. zasjedanja prvi put je u svoj dokument s dogovorenim zaključcima uključila niz odredaba posvećenih sigurnosti žena i djevojaka na javnim mjestima, s naglaskom na gradove. Komisija je izrazila "duboku zabrinutost zbog nasilja nad ženama i djevojkama na javnim mjestima, uključujući seksualno uznemiravanje, pogotovo ako se ono koristi za zastrašivanje žena i djevojaka koje ih sprečava u ostvarivanju bilo kojeg od svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda" (23, p4).

Komisija je pozvala države potpisnice da "povećaju mjere zaštite žena i djevojkama od nasilja i uznemiravanja, uključujući seksualno uznemiravanje i maltretiranje, na privatnim i javnim mjestima, kako bi se radilo na sigurnosti i zaštićenosti, kroz podizanje svijesti, uključivanje lokalnih zajednica, donošenje zakona za prevenciju zločina, programa kao što je Inicijativa za sigurne gradove Ujedinjenih Nacija.