BiH
3

Jesenja idila u Pionirskoj dolini

Klix.ba
Radnici Parka danas su u Pionirskoj dolini zasadili 10.000 komada sezonskog cvijeća u cvjetne gredice, a počeli su i pripremu sadnica za nadolazeću zimu, radili na grabljenju i odvozu opalog lišća, orezivanju sadnica i slično.

Posjetiocima je poznato da Pionirska dolina, osim zoološkim vrtom, raspolaže i prekrasno uređenim hortikulturnim ambijentom, a jesen je već svojim bojama u potpunosti "okitila“ staze za šetnju i zelene površine.

Jedini bosanskohercegovački Rekreativno zabavni centar Pionirska dolina i zoološki vrt već je završio pripremu nastambi za nadolazeće zimske dane. Kapija popularne Pionirske doline otvorena je svakim danom, a trenutno je na snazi radno vrijeme od 8:00 do 20:00 sati.

Manje popravke prijeratnih nastambi privedene su kraju i spremne, tople i sigurne će dočekati kišu i nadolazeće sniježne padavine, a životinje koje borave u njima imat će bolji smještaj i pogodne uslove tokom predstojećih hladnijih dana.

Objekti izgrađeni poslije rata rađeni su u skladu sa standardima koje propisuje EAZA (Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarija), tako da imaju termoizolaciju, odnosno sistem grijanja, kao i sve ostalo u skladu sa potrebama životinja, pa su zoološki vrt i 42 životinjske vrste, s koliko trenutno raspolaže, spremni za zimske dane.

Početkom oktobra u zoološkom vrtu počela je i primjena zimskog jelovnika za životinje, što podrazumijeva kaloričniju, obilniju i hranu obogaćenu vitaminima i mineralima, kao i sve ostalo što zahtijeva novo godišnje doba. Sve životinje su dobrog zdravstvenog stanja i tokom dana borave u otvorenim prostorima svojih nastambi te veselo dočekuju sve goste, odnosno posjetioce koji dođu da ih vide. Životinje koje potječu iz toplijih krajeva, kao što su antilopa i lav, još uvijek tokom dana, odnosno kada je temperatura viša od 6, odnosno 10°C, borave u otvorenim prostorima svojih nastambi, jedino zebre tokom cijelog dana borave u svojim štalama, koje imaju termoizolaciju.

Tu su svakako, osim životinja i prelijepog hortikulturnog ambijenta, djeci najinteresantniji rekviziti za igru i zabavu (vozić, vrteška, autodrom...) stoga prijedlog za sve one koji još nisu isplanirali gdje provesti dane vikenda, da dođu u Pionirsku dolinu i provedu slobodno vrijeme uživajući u jesenjem suncu i prekrasnom ambijentu, saopćeno je iz KJKP Park.