BiH
382

Jesen uzima pauzu: Sljedeće sedmice drastičan porast temperatura

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini ove sedmice prate očekivane temperature i padavine za ovo doba godine.

Ipak, ako je suditi prema podacima kojima raspolaže Federalni hidrometeorološki zavod, sljedeća sedmica bit će obilježena naglim rastom temperature i prestankom padavina.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz FHMZ-a, već u ponedjeljak očekuje nas stabilizacija vremena bez prevelikog skoka u dnevnim temperaturama, a slično će vrijeme biti zabilježeno i u utorak. Dnevne temperature kretat će se od sedam do 10 stepeni.

"Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u periodu od 30. novembra nadalje, nakon kratkotrajnog prolaznog pogoršanja početkom sedmice u narednim danima su izgledne stabilnije vremenske prilike, uz prestanak padavina i porast dnevnih vrijednosti temperature zraka", saopćeno je iz FHMZ-a.

Srijeda će biti prvi dan sa porastom temperature koja će se kretati između 7 i 14 stepeni više nego proteklih dana. Jutra će i dalje biti hladna, a temperature će se kretati između 0 i dva stepena. Imajući to u vidu, dnevne temperature bi nakon utorka mogle porasti na oko 10 do 18 stepeni.

Predah od hladnoća i snijega okončat će se u subotu kada se očekuje povratak padavina i pad živinog stuba.

Inače, današnje temperature u BiH kreću u rasponu od oko -3 na planinama, do 12 stepeni na krajnjem jugu. U glavnom gradu je u 13 sati zabilježena temperatura od 0 stepeni.