BiH
21

Jerlagić: Za stanovnike Sapne voćarstvo ima nemjerljiv značaj

FENA
Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić prisustvovao je danas u Sapni svečanom obilježavanju završetka prve faze projekta postavljanja sušnih i rashladnih uređaja.

Čestitajući dvogodišnjicu postojanja i rada te poljoprivredne zadruge, Jerlagić je rekao da za stanovnike Sapne voćarstvo ima nemjerljiv značaj, te olakšavanje postupka prerade i sušenja voća treba stalno unapređivati.

Poljoprivredna zadruga "Sapanjka", čiji je inicijator osnivanja i jedan od osnivača OS SBiH Sapna, započela je ovaj projekt prije dvije godine. Investicijska sredstva za prvu fazu projekta, u iznosu od 100.000 KM, obezbijeđena su zalaganjem Harisa Silajdžića, navodi se u saopćenju SBiH.

Osnivanjem zadruge poljoprivrednici ovog područja su dobili šansu ne samo za okupljanje i registrovanje već i za istinsku podršku, koja se samo projektima ovakve vrste doživljava kao stvarna i efikasna. Hladnjača kapaciteta od 150 tona obezbjeđuje adekvatno skladištenje voća, a sušnica u roku od 24 sata može osušiti 1000 kg voća.

Naredna faza projekta, za čiji je završetak potrebno oko 70.000 KM, bit će završena do proljeća 2013. godine, kako bi se već u sljedećoj godini obezbijedilo uspješno funkcioniranje hladnjače i sušare.

Ovaj projekt Stranke za Bosnu i Hercegovinu prvi je projekt ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu. Šta on znači za stanovnike ovog područja, nije potrebno objašnjavati, kaže se u saopćenju.

Događaju su prisustvovali i potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer, potpredsjednik SBiH i predsjednik KV SBiH Tuzlanskog kantona Besim Imamović, aktuelni načelnik općine i nezavisni kandidat za načelnika općine Sapna Ismet Omerović, predsjednik Nadzornog odbora Poljoprivredne zadruge "Sapanjka" Mirsad Muhamedbegović i predsjednik OS SBiH Sapna Senad Muhamedbegović.