BiH
228

Jerlagić: Vučićev prijedlog je provokacija i falsifikat proizveden na SANU

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić kazao je da je Prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića da se napravi zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije još jedna u nizu provokacija i falsifikata proizvedenih na Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u dokumentu SANU II.

"Vučić pokušava da relativizira i falsifikuje, po receptu tog hegemonističkog i nacionalističkog dokumenta, sve događaje u kojima je Srbija bila glavni akter tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Agresija na Bosnu i Hercegovinu je rezultirala genocidom na teritoriji Bosne i Hercegovine, pa je stoga neprihvatljiva lažna ponuda srbijanskog premijera", rekao je Jerlagić.

On dodaje da se stvari moraju vratiti na početak gdje Srbija mora napraviti iskreno izvinjenje za počinjeni genocid nad Bošnjacima.

"Sve ostale ponude iz Beograda, kao i naivno ponašanje pojedinih lidera iz Sarajeva, ne nudi nikakva dugoročna rješenja. Nema pomirenja bez iskrenog pokajanja za počinjeni genocid, kao ni zajedničkih datuma na spomen žrtvama i ovakva ponuda ne dolazi u obzir", zaključio je Jerlagić.