BiH
5

Jerlagić: U 2014. godini očekujem mnoštvo šarenih laža aktuelne vlasti

FENA
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U godini koja je na izmaku akuelna vlast propustila je šansu za rješenje presude Suda iz Strazbura u predmetu "Sejdić i Finci" protiv BiH, kao i reformu Ustava, kazao je za Agenciju Fena predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Propustili su, dodaje, šansu za pristup MAP-u i evroatlantskim integracijama, propustili su šansu za pretpristupni put za EU i izgubili na desetine i stotine miliona eura iz pretpristupnih fondova IPA 1 i IPA 2.

"Sve bi se moglo svesti na pjesmu Đorđa Balaševića iz ranih devedesetih 'Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas'. Tada je Balašević upozoravao političare iz bivše Jugoslavije, a danas se to može reći za aktuelnu vlast iz BiH, jer su sve države iz regiona ispred BiH", kazao je Jerlagić.

Po njegovim riječima, od najavljenog "duha promjena", ostao je samo duh. Od velike platforme" do kumovskih taldžija.

"Godina političke nestabilnosti, pravne nesigurnosti i loše privredne klime. Godina koju treba što prije zaboraviti. U 2014. godini očekujem mnoštvo šarenih laža od aktuelne vlasti, nastavak kompromisa na štetu države BiH i, nažalost, još teži život običnih građana", kazao je predsjednik Stranke za BiH.

Dodao je da su pokazatelji za to set zakona iz Sporazuma SDP-SNSD po hitnim procedurama, kao i manjak u dva entitetska budžeta u iznosu od milijardu i stotinu i šesdeset i četiri miliona KM (FBiH 655.000.000 KM, RS 509.000.000 KM).

"Priželjkujem komšijsko finale na SP u nogometu u Brazilu: Bosna i Hercegovina - Hrvatska", kazao je predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.