BiH
0

Jerlagić: SBiH ostaje opozicija aktuelnoj vlasti

FENA
Amer Jerlagić (Foto: Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Klix.ba)
Jučer smo dobili poziv SDP-a za razgovore u ponedjeljak o aktuelnoj političkoj situaciji, odnosu dviju partija i dešavanjima u Tuzlanskom kantonu, a mi ćemo tražiti da budu razmatrane teme vezane za državnu imovinu i implementaciju presude Ustavnog suda o tom pitanju - izjavio je večeras za FTV-e predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

On nije želio prejudicirati rezultate razgovora, negiravši da se radi o izričitom pozivu na koaliciju i saradnju, uz tvrdnju da SBiH želi ostati opozicija aktuelnoj vlasti.

Jerlagić je insistirao da su poslanici SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podržali Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata isključivo zbog nastavka aranžmana s MMF-om i svih socijalnih kategorija koje su korisnici budžeta, bez razmišljanja koja je opcija nešto predlagala.

"SBiH je reformirana, raste i na narednim izborima, prijevremenim ili redovnim u oktobru 2014., očekujem povratak u vlast", rekao je Jerlagić komentirajući aktuelno stanje u stranci.

On smatra da bi nakon narednih izbora trebalo formirati alternativni front koji bi ideološki trebao biti oko centra, bilo lijevog ili desnog, kojem bi se onda priklanjale lijeve i desne partije.

Naglasio je da će SBiH i dalje istrajavati na stavu da ni jedan kvadratni milimetar državne imovine ne smije biti uknjižen na entitete, kantone ili općine, jer bi to bio put u nestatnak Bosne i Hercegovine.

Upitan gdje je trenutno Haris Silajdžić, Jerelagić je odgovorio da je u Sarajevu, te da su u kontaktu oko svake krupne odluke, ali nije želio komentirati glasine o njegovom eventualnom povratku na političku scenu.