"Zavili narod u crno"
35

Jerlagić: Rješenje političke krize u BiH su prijevremeni izbori

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Naš prijedlog za izlaz iz ove političke žabokrečine u Bosni i Hercegovini jesu prijevremeni izbori, izjavio je Amer Jerlagić predsjednik Stranke za BiH.

"Ako se želimo odbraniti od destrukcije javnih dobara, ako ne želimo da prodamo porodično srebro BH Telecom i Elektroprivredu BiH, onda je jedini izlaz u prijevremenim izborima, na jesen ove godine", kazao je na pres-konferenciji Jerlagić.

Milorad Dodik izjavio je da je "BiH institucionalni monstrum". Upravo monstrumskim tumačenjem Ustava BiH od Dodika i njemu sličnih, od neprovođenja presuda Ustavnog suda od države BiH stvara se ambijent za instuticionalnog monstruma. Tek sada na svjetlo dana izašao je SANU memorandum, napravljen prije pet godina, može se vidjeti zašto se dešava monstruozno ponašanje pojedinih političara. Radi se o šovinističkom velikodržavnom memorandumu koji ima za cilj samo destrukciju BiH, dodao je Jerlagić uz konstataciju da je SBiH godinama ukazivao na rušenje državnih institucija, koje u Republici Srpskoj nazivaju zajedničkim.

Dopredsjednik SBiH Gradimir Gojer rekao je da sada sve političke stranke hoće u opoziciju, jer znaju da su narod zavili u crno i da je sve više gladnih.

"SBiH je jedina oporbena stranka u BiH, a pošto se približavaju izbori žele da kažu mi nemamo nikakve veze s ovim što se dešavalo posljednje tri godine u BiH. Svi bi da operu ruke, a ne mogu jer su im debelo u blatu. Narod je zbunjen jer više niko ne razlikuje poziciju i oporbu u vlasti", pojasnio je Gojer.

Znam da je petak, ali još nemam informaciju da li su danas dva HDZ-a izašla iz vlasti na federalnom nivou, riječi su Salema Halilovića, generalnog sekretara SBiH.

"Ništa novo u izboru sudaca Ustavnog suda FBiH na održanoj sjednici Doma naroda. Pretpostavljali smo kako će sve završiti, pogotovo oko Šahbaza Džihanovića, kandidata za Ustavni sud. Međutim, neizbor Dragice Dragičević za Ustavni sud je malo iznenađenje", dodao je Halilović.

Na sceni je otvorena opstrukcija za izbor gradonačelnika Grada Sarajeva, tvrdi Gojer.

"Bojim se da nekim političkim strukturama u državi BiH odgovara da ugase Grad Sarajevo. Ne znam zašto se stranke tuku oko izbora gradonačelnika kada je gradonačelnik ministar inozemnih poslova Grada Sarajeva. Gradonačelnik u rukama nema nikakvih ozbiljnih instrumenata, pogotovo kada nema para i onda šta može uraditi. Pravi se mostarizacija Sarajeva i bojim se nereda u gradu", poručio je Gojer.