BiH
130

Jerlagić reagirao na izjavu Aleksandra Vučića: Pogledajte istini u oči

FENA
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Dejtonski mirovni sporazum, na koji se često pozivate, ne daje vam za pravo da se miješate u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine, poručio je predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, u reakciji na njegov govor nakon presude Radovanu Karadžiću u Hagu.

Vučić je na centralnoj državnoj ceremoniji obilježavanja Dana sećanja u Varvarinu izjavio da "upozorava one koji misle da presudu protiv nekadašnjeg predsednik Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom to ne smije, ne može i neće da dozvoli".

Predsjednik Stranke za BiH podsjeća da presuda nije izrečena pojedincu Radovanu Karadžiću, nego predsjedniku tadašnje Republike Srpske i njenom vrhovnom vojnom komandantu.

"Dakle, presuda za udruženi zločinački poduhvat i genocid u Bosni i Hercegovini izrečena je vrhovnoj političkoj i vojnoj instituciji Republike Srpske, a ne individui Radovana Karadžića. Što prije smognete hrabrost da to prihvatite i pogledati istini u oči i to javno priznate i vi kao pojedinac i Vlada na čijem ste čelu, to će prije doći do pomirenja među građanima i narodima o kojima tako često govorite", navodi se u reakciji Amera Jerlagića, predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu.