BiH
4

Jerlagić: Ne postoji entitetsko državljanstvo

FENA
Amer Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zakon o popisu stanovništva je u skladu s Ustavom BiH i regulatornopravnim okvirom BiH te stoga nema nikakvog osnova da se govori o državljanstvu bilo kojeg entiteta, nego o državljanstvu BiH.

Ovo je za Agenciju Fena kazao predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, upitan da prokomentira primjedbe predstavnika nadležnih institucija iz RS-a koje su iznijeli jučer u vezi s popisnicom, odnosno popisom osoba, ali i vezano za kartografiju.

Direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čiković tvrdi da u vezi s pitanjem popisnice, odnosno popisa osoba "postoje pitanja koja se kose s ustavima BiH i RS, a vezano za državljanstvo, jer se, kaže, u popisnici ne navodi i državljanstvo entiteta, već samo BiH“.

"Ukoliko ministar i direktori smatraju da su u pravu, neka se obrate Ustavnom sudu RS-a, koji će se proglasiti nenadležnim za ovu oblast", kazao je Jerlagić komentirajući jučerašnje navode.

Podsjećamo, dodao je, da je Stranka za BiH bila protiv ovakvog Zakona o popisu stanovništva u BiH, jer akcent na podacima o kojima se danas najviše raspravlja, uopće nisu u fokusu potreba Eurostata.

"Stranka za BiH još jednom ističe da se dobre strane ekonomsko-socijalne karakteristike popisa stanovništva žele iskoristiti isključivo u političke kombinatorike", kazao je Jerlagić.

Vlada Republike Srpske (RS) tvrdi da postoje aktivnosti koje idu u pravcu opstrukcije provođenja Zakona o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, zbog čega izražava svoju zabrinutost, jer postoje "neka dodatna tumačenja“ pojedinih odredbi Zakona o popisu kada je u pitanju popisnica i popisni krugovi.

Predstavnici Zavoda za statistiku i Uprava za geodetske i imovinskopravne odnose u RS-u iznijeli su primjedbe na popisnicu, odnosno popis osoba, ali i vezano za kartografiju.