BiH
102

Jerlagić nakon sastanka s Čovićem: Zainteresirani smo za ulazak u vlast

Piše: N. N.
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić danas je održao sastanak s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Za Klix.ba kaže kako su razgovarali o mogućem ulasku ove stranke u vlast.

Jerlagić kaže kako je Stranka za BiH zainteresirana za ulazak u vlast ali kad Demokratska fronta napusti vlast, odnosno sve pozicije koje je zauzela, što uključuje i potpredsjednika FBiH.

"Dogovorili smo se da usvojimo i neku platformu, neki program kako to ne bi bila puka matematička koalicija", kaže Jerlagić.

On dodaje da je plan da novu parlamentarnu većinu čini oko 55 zastupnika kako bi se izbjegle moguće ucjene jedne stranke u slučaju da se formira tijesna većina koja bi zavisila od volje pojedinaca.

"Čović će danas imati sastanak s Izetbegovićem kako bi se dogovorili o nastavku razgovora. Oni će odlučiti da li ćemo dalje razgovarati u troje ili će za stolom biti četiri, odnosno pet partnera", kaže Jarlagić.

Jerlagić nije htio iznositi informaciju na koje stranke računa nova parlamentarna većina već je to prepustio HDZ-u BiH i SDA. Također, kaže da se još nije razgovaralo o podjeli pozicija ali dodaje da je jasno da će se dijeliti pozicije koje sad drži DF.

"Na kraju želim reći da Stranka za BiH neće podržati neku manjinsku vladu. Mi smo za jednu formalnu novu koaliciju koja bi konstruktivno krenula naprijed", zaključuje Jerlagić.