BiH
0

Jerlagić: Malo je pozitivnih dešavanja, stanje u zemlji je alarmantno

FENA
Amer Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Za 2012. možemo reći da je godina s veoma malim pozitivnim dešavanjima na političkoj sceni i ogromnim negativnim trendovima koji su obilježili njen tok, kazao je za Agenciju Fena predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, upitan šta je, po njegovom mišljenju, obilježilo godinu koja je na izmaku.

Po njegovim riječima, to je godina u kojoj je BiH zbog nesposobne vlasti i lošeg stanja u zemlji od četiri ključne domaće i međunarodne institucije ocijenjena negativnom ocjenom.

"Prva negativna ocjena je bila u oktobru od Evropske komisije, pa potom od Valentina Inzka na zasjedanju Skupštine UN-a, pa potom negativan izvještaj PIC-a i konačno negativna ocjena od Vijeća EU. Bez obzira na to koliko to aktuelna vlast pokušavala uljepšati, stanje u zemlji je alarmantno", kazao je Jerlagić.

Dodao je da priliv stranih investicija je za 12 puta manji u odnosu na 2010. godinu i za sedam puta manji u odnosu na 2011. Sa 652 miliona KM spao je na 56 milona KM!

Jerlagić navodi da se aktuelna vlast tokom cijele godine borila za fotelje i "čitava godina je potrošena u namještanje pojedinih političara u fotelje".

"Presudu 'Sejdić i Finci protiv BiH' se mogla vrlo jednostavno riješiti, ali je, nažalost, 'šestorkama' služila samo kao paravan za neka druga ustavna pitanja. Pitanje pristupa u MAP i evroatlantske integracije je svjesno iskomplicirano Banjalučkim sporazumom, da bi se što više usporio put ka NATO-u. Perspektivna vojna imovina se mogla veoma lako upisati na državu BiH i dati na korištenje Ministarstvu odbrane i dobili bi smo MAP", kazao je Jerlagić.

Po njegovim riječima, ova godina će ostati upamćena po novom političkom modelu tzv. "torki" i liderokratije, koja je zamijenila parlamentarnu demokratiju.

"Kada govorimo o pozitivnim dešavanjima, najveća istinska pozitivna stvar koja se desila u BiH je Odluka Ustavnog suda BiH u vezi s državnom imovinom i stavljanjem doznanja svima u BiH da je državna imovina, imovina kontinuiteta, imovina iz sukcesione mase bivše SFRJ i javno dobro u BiH", kazao je Jerlagić.

Navodi da je na osnovu svega što se dešavalo u protekle dvije godine teško očekivati da će se u 2013. godini desiti neki značajniji obrat.

"Nažalost, nastavit će se kriza u Federaciji BiH, koja će imati bitan uticaj na politička dešavanja u cijeloj državi. Građani, kao najveći gubitnici će ostati uskraćeni za ona neispunjena obećanja koja su dobili od pojedinih političara u njihovim predizbornim kampanjama", kazao je Jerlagić.