BiH
0

Jerko Ivanković Lijanović: Neki lideri su mi prijetili da ću upoznati njihovu drugu stranu

Anadolija
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Dopremijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković - Lijanović izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) nakon što je potvrđeno da je, zajedno sa još 56 osoba osumnjičen za organizirani kriminal i oštećenje budžeta FBiH u milionskom iznosu, kako je 24 sata dostupan policiji i pravosuđu.

Na pitanje da li očekuje da će biti uhapšen poput predsjednika FBiH Živka Budimira i šta u tom slučaju, Ivanković-Lijanović je odgovorio:

"Očito će time vladajuća većina onda osigurati većinu prema Vladi FBiH i doći će do odluka koje su htjeli da donose. Ja sam 24 sata dostupan svim našim institucijama i očekujem da profesionalno rade svoj posao. Nema problema. Za sve što treba, tu sam. Ja se nadam da ovo nije politički motivirano, a vrijeme će vrlo brzo pokazati o čemu je riječ. Imao sam od određenih lidera jasne stavove kad je u pitanju naše glasanje u parlamentima. Oni su mi rekli: ''Budete li glasali protiv nas, upoznat ćete našu drugu stranu''. Nadam se da to nema veze s onim što se danas dogodilo", izjavio je Ivanković-Lijanović za agenciju Anadolija.

Na pitanje ko mu je to rekao, Ivanković-Lijanović je istakao da će to reći "kada dođe vrijeme za to".

Na konstataciju da se tereti za ozbiljna krivična djela Ivanković-Lijanović je odgovorio da je sve rađeno ''u skladu sa zakonom, programom vlade i pravilnicima''.

''Mojim dolaskom u Ministarstvo uveli smo jednu transparentnost, to jeste da su svi poticaji dostupni javnosti putem web-stranice Ministarstva poljoprivrede FBiH gdje se moglo vidjeti ko je i na koji način, te u kojem iznosu dobio poticaje. Uveli smo dosta novina u cilju sprječavanja zloupotreba poticaja u poljoprivredi kao što je dokaz da je proizvod pušten na tržište i da je na njega plaćen porez kako bi se ostvario poticaj. Nismo potpuno uspjeli spriječiti zloupotrebe, njih ima još. Komisija Ministarstva kroz kontrole pronalaze određene zloupotrebe i o tome ćemo obavijestiti javnost. Ako je Federalna uprava policije pronašla određene zloupotrebe, ja smatram da one koji su zloupotrijebili položaj u poljoprivredi treba sankcionirati i podržavamo rad u tom pravcu. Podržavam sve institucije unutar BiH koje rede na suzbijanju zloupotrebe položaja u poljoprivredi'', istakao je on.

Dodao je kako očekuje da bh. institucije rade profesionalno svoj posao i da u svemu tome neće biti političke "pristranosti i političkog pritiska".

Na pitanje kako komentira činjenicu da je, prema saznanjima istražitelja, okupio kriminalnu grupu u koju se uključilo čak 56 osoba, Ivanković –Lijanović je odgovorio u svom stilu:

"Ministarstvo poljoprivrede obrađuje 40.000 zahtjeva godišnje. Ja kao ministar donosim odluke o dodjeli 40.000 poticaja u jednoj godini. Možemo sve to objediniti i reći da je to kriminalna grupa koja iz proračuna uzima određena sredstva na ime poticaja u poljoprivredi. Naravno, ako bi to gledali sa jednog retrogradnog i politički motiviranog aspekta. Ali, ako to gledamo sa zakonskog i ispravnog aspekta, onda je to ispravan put", zaključio je Ivanković -Lijanović.

Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su danas Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 57 lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "organizovani kriminal", a u vezi sa krivičnim djelima „zloupotreba položaja ili ovlasti“, „povreda slobode odlučivanja birača“ i „krivotvorenje isprave“.

Kako je za agenciju Anadolija izjavio direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, među 57 prijavljenih nalazi se i federalni dopremijer i ministarpoljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.